“Pred Mariborom bolj mirna in sproščena”

V Soeldnu bo nastopila tudi Ana Bucik

Petra Vlhova v koledarskem letu 2020 na slalomih za svetovni pokal ostaja nepremagana. Po zmagi na Hrvaškem (Zagreb) je na najvišjo stopničko stopila tudi v Avstriji. Zgolj deset stotink sekunde za Slovakinjo je na drugem mestu zaostala Švedinja Anna Swenn Larsson, tretja pa je bila Američanka Mikaela Shiffrin. Izmed slovenske četverice je nove slalomske točke svetovnega pokala osvojila Ana Bucik, ki je zasedla osemnajsto mesto.


24-letna Slovakinja Petra Vlhova nadaljuje niz izjemnih slalomskih uvrstitev. Po ˝ničli˝ na uvodu v finskem Leviju je bila decembra dvakrat druga (Killington, Lienz), po novem letu pa je očitno prestavila v višjo prestavo, kar je rezultiralo v dveh zaporednih zmagah (Zagreb, Flachau). Drugega mesta se je pred številnimi gledalci v domačem kraju Hermanna Maierja veselila Švedinja Anna Swenn Larsson, ki se je na zmagovalni oder prebila z najboljšim časom druge vožnje, tretja pa je bila Američanka Mikaela Shiffrin (po prvi vožnji druga).

V finalu dve Slovenki

Slovenci smo imeli v finalu dve smučarki. Meta Hrovat (po prvi vožnji štiriindvajseta) na drugi progi, ki jo je zakoličil ameriški trener Mike Day ni imela sreče, saj je po napaki v zgornjem delu odstopila in tako ostala brez uvrstitve. ˝Po napaki sem skušala maksimalno napasti, ampak se ni izšlo. Žal, sem zelo razočarana, že v prvi vožnji sem nastopila preveč zadržano, ˝ po tekmi ni bila zadovoljna Kranjskogorčanka.

Bucikova najbolje letos

Več razlogov za zadovoljstvo pa je imela Ana Bucik (po prvi vožnji triindvajseta, dve stotinki pred Hrovatovo). ˝ Z današnjim smučanjem se zadovoljna, določene dele sem odpeljala res dobro. Nekaj napak je sicer še bilo. Storila sem korak v pravo smer in zato sem pred naslednjim slalomom, ki bo čez dober mesec dni (16.2., op.p.) v Mariboru le lahko bolj mirna in sproščena, ˝je bila znova nasmejana Novogoričanka, ki je z osemnajstim mestom (delila ga je s Švicarko Eleno Stoffel) dosegla najboljši letošnji slalomski rezultat.

Ferkova na dnu

Preostali dve Slovenki (Maruša Ferk, Klara Livk) sta prestižno tekmo na avstrijskem Solnograškem končali že po prvem teku. Ferkova je osvojila 52. mesto, Livkova pa je odstopila. ˝Trenutno sem na dnu, ampak še vedno verjamem vase. Vsekakor se bom borila še naprej, nova priložnost bo že v  soboto v Sestrieresu, ko bo na sporedu veleslalom, ˝pravi Ferkova, ki upa, da ji bo tudi sprememba discipline dala nov zagon.

Hrovatovi manjka samozavesti

˝Hrovatova se je v prvem teku uštela pri tempu. V srednjem delu ni pospeševala, morala bi stopiti na plin. V drugem teku pa se ji je znova pripetila napaka. Manjka ji nekaj samozavesti, ki pa jo bo pridobila na kakšni tekmi ali dveh nižjega ranga, ˝ je nastop Mete Hrovat ocenil trener Janez Slivnik, ki pa je precej bolj zadovoljen z Bucikovo. ˝Anin prvi tek je bil odličen, kljub slabi progi. Škoda, da se ji v drugo ni izšlo za petnajsterico, le nekaj desetnik je zmanjkalo. Po dveh ˝ničlah˝je dobila potrditev, da je na pravi poti,˝ ocenjuje Slivnik in dodaja, da je glavni problem Ferkove dejstvo, da smuča preveč v krču, Livkovo, ki je odstopila, pa bo posla na tekme nižjega ranga, da pridobi nekaj FIS točk in posledično boljšo štartno številko, potem pa se bo znova preizkusila tudi v svetovnem pokalu.