Povratnik Domen Prevc za las pod stopničkami

V finski Ruki se je odvila druga posamična preizkušnja svetovnega pokala v smučarskih skokih. Z izzidom smo lahko zadovoljni tudi doma, saj so si trije od petih Slovencev na tekmi priskakali trideseterico. Točk nista osvojila le Anže Semenič in Bor Pavlovčič. Tekma, ki je bila prestavljena za slabi dve uri zaradi neugodnega vetra je na koncu prinesla veliko dolgih skokov in napet razplet. Zmagal je Ryoyu Kobayashi, poljski as Kamil Stoch je bil drugi, tretje mesto pa zasedel njegov rojak Piotr Zyla. Domen Prevc je z daljavo dneva za las zgrešil stopničke.


Kot običajno je program smučarskih skokov v Ruki krojil (pre)močan veter. Tako kot letos so tudi lani na koncu izpeljali tekmo, na kateri je presenetljivo zmagal Jernej Damjan. Po prvotnem programu bi morali v petek izvesti kvalifikacije, ki so jih po odpovedi prestavili na soboto ob 15.15. Po odpovedi sobotnih kvalifikacijah, bi morali 1. serijo z vsemi 65 skakalci, tudi 7 Slovenci, začeti ob 16.30. Najprej so štart tekme prestavili na 16.45, ob drugi prestavitvi pa so začetno uro premaknili na 17.50, kar je pomenilo, da je bilo tekmovanje izvedeno v samo eni seriji.

 Tekma je v izteku ponudila dolge skoke, vse pa se je začelo z našim Domnom Prevcom (4. mesto), ki je poletel kar 146 m in vodstvo držal praktično vse do zadnje peterice. Ob manjšem točkovnem odbitku ga je sprva prehitel Piotr Zyla (136 m), ki je osvojil končno 3. mesto, še dlje pa sta skočila Kamil Stoch (140.5 m) in Ryoyu Kobayashi (138 m). Slednji je z dano daljavo osvojil prvo mesto, Stoch je bil drugi. Tako kot prejšnji teden za Jevgenija Klimova, ki je bil danes skromen 31., je to za Japonca prva zmaga v svetovnem pokalu.

Ob močnem vzgonskem vetru se je dobro znašla tudi večina slovenskih skakalcev. Timi Zajc je bil odličen 7. (136 m), Jernej Damjan pa 23. (129.5 m). Točke je komajda zgrešil Bor Pavlovčič s 33. mestom, Anže Lanišek pa ga je z enim krajšim skokom dneva (94 m) polomil in zasedel končno 60. mesto.

Za nedeljo je predvidena v Ruki nova posamična tekma, prva serija se bo začela ob 17. uri.

Avtor: Nel Daugul