Post je prekinjen, Ilka je nazaj!

Ob koncu priprav v Čilu je naša svetovna smukaška prvakinja nastopila na superveleslalomu južnoameriškega pokala in bolj kot dejanska zmaga, nas veseli njen svež povratek v cikel tekmovanja.


Po elitnih uspehih kot sta dva mala kristalna globusa, drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, sedem zmag v štirih mesecih in za piko na i še naslov svetovne prvakinje v kraljevi disciplini, smučarka kot je Ilka Štuhec morda v skromni konkurenci tekme južnoameriškega pokala stežka najde pravi navdih in tekmovalni motiv. Vseeno pa je od njenega zadnjega uradnega starta na veleslalomu v Aspnu, konec sezone 2016/17, minilo že eno leto, pet mesecev in 23 dni.  S tega vidika je bila ta tekma za Ilko tako ali drugače nekaj posebnega. Še se spomnimo krivca za njen odmik od tekmovalnih prog, tiste hude poškodbe kolena tik pred začetkom olimpijske zime, katere spomin pa bo počasi lahko zbledel.

Vrnitev v slogu

Tekmovalni post je torej prekinjen, zmaga pa je navsezadnje bila dosežena že s samim nastopom. Na 3000 metrih se je Mariborčanka poigrala s tekmeci in zanesljivo zasedla prvo mesto s časom 1:07, 38. Švicarko Valentine Macheretna na drugem mestu je prehitela za kar 2 sekundi in 9 desetink. Tretja je bila Italijanka Anna Hofer (+3,11) in četrta Poljakinja Katarzyna Wasak. Ostale tekmice iz bolj eksotičnih držav kot so Andora, Romunija, Argentina… pa so zaostale po štiri sekunde ali več.

Pravi povratek v Lake Luisu

Štuhčeva naj bi s svojo ekipo, ki se že od konca avgusta mudi na pripravah v Čilu, sezono 2018/19 uradno začela z majhno zamudo. V prvi boj za točke se bo tako podala konec novembra v Lake Luisu, ko bodo na sporedu njej ljube hitre discipline. Vrhunec sezone seveda pričakujemo s svetovnim prvenstvom v Åreju, kjer bo branila smukaško krono iz St. Moritza 2017. Da bi se spoznala s tereni se je v Åre s prav tem namenom odpravila marca, ko je švedsko smučarsko središče gostilo finale svetovnega pokala.

 

Avtor: N. D.
Foto: Ekoper