Poslavlja se nekdanji švicarski smukaški prvak

Švicar Patrick Küng, nekdanji svetovni smukaški prvak, je na legendarnem tekmovanju v Kitzbühlu izrabil priložnost, da se poslovi od tekmovalnega smučanja. Petintridesetletni specialist za hitri disciplini v zadnjih letih ni več dosegal vrhunskih rezultatov, na treningu v Wengnu pa je še hudo padel in s pretresom možganov končal v bolnišnici.


“Padec v Wengnu je le še pospešil hitrost moje odločitve, o kateri sem razmišljal že nekaj časa. Prepričan sem, da je to pravi korak, ni pa primernejšega mesta od Kitzbühla, da svojo odločitev sporočim javnosti. Veselim se prihodnosti, čeprav resnih načrtov zanjo še nimam,” je naznanil Švicar, ki je zgolj še eden izmed mnogih smučarjev, ki so imeli težave s poškodbami, po zadnjem incidentu s kolenom leta 2015 pa se mu povratek na najvišjo raven ni več posrečil.

“V novo sezono sem vstopil z načrtom, da se vrnem na svetovni vrh. Na prvih tekmah mi ni šlo, smuk v Wengnu pa mi je dokončno odprl oči. A poslavljam se zadovoljen s svojimi dosežki, s takimi, kot so uspeli meni, se ne more pohvaliti veliko ljudi. Veliko jih niti ne dobi priložnosti, zato se moram zahvaliti švicarski zvezi, trenerjem in drugim spremljevalcem, ki so mi jih omogočili,” se je na novinarski konferenci v Kitzbühlu, kjer sicer nikoli ni bil boljši kot sedmi, zahvaljeval Küng.

 

Švicarski smukaški as je v svetovni pokal vstopil leta 2009, v letu 2013 pa je dosegel prvo zmago. Najhitrejši je bil na superveleslalomu v Beaver Creeku, drugič pa je na najvišjo stopničko stopil na smuku v Wengnu. Polek trikratne uvrstitve na oder za zmagovalce, sta bili to tudi njegovi edini zmagi v svetovnem pokalu.

Svetovni prvak je postal leta 2015 v Vailu, ko je premagal Američana Travisa Ganonga in rojaka Beata Feuza. Na olimpijskih igrah je tekmoval le leta 2014 v Sočiju, ko je bil 12. v superveleslalomu in 15. v smuku.