Pokljuška megla pokvarila peti tekmovalni dan

Sredina moška tekma svetovnga pokala v biatlonu na pokljuki je bila prestavljena na četrtek, saj gosta megla prirediteljem ni pustila, da bi preizkušnja potekala v enakovrednih pogojih. V četrtek bo tako na Pokljuki dvojni program: ob 10:15 se bodo na 20 km pomerili fantje, ob 14:15 pa sledi še 15 km za dekleta.


Čeprav je bilo danes na pokljuškem prizorišču kar nekaj takih, ki so optimistično pričakovali izvedbo tekme, so bili na strelišču na Rudnem polju pogoji na koncu zares ekstremni. Žirija je tekmovanje prestavila na četrtek, razloge za takšno odločitev pa je za Sportal objasnil direktor tekme Borut Nunar.

“Pogoji so se že v času nastrelitve tako spreminjali, da je tekmovalci niso imeli kakovostnih razmer. Bila je tudi razlika med prvimi in zadnjimi tarčami in ker je za individualno tekmo treba imeti res dobro nastavljene puške, seveda za vse tekmovalce, je bil to tudi glavni razlog za prestavitev tekme. Drugi, prav tako pomemben, razlog je bila megla na progi. Vemo, da gre na spustu iz Mesnovca tudi do 70 kilometrov na uro in verjetno tisti, ki ste vozniki, veste, da je s takšno hitrostjo v takšni megli težko voziti. Tretja razlog pa je, da bi tako pozen štart tekme za tekmovalce v zadnji skupini pomenil domala nočno tekmo«.

Odločitev, ki so jo sprejeli organizatorji ni imela posebnega vpliva tudi na prvega moža slovenske reprezentance: “Ko je tako slabo vreme, lahko pričakuješ, da bo štart ali pa ga ne bo. V športu moraš biti vedno pripravljen na presenečenja. Bo malce drugače, kot smo si predstavljali, taktike pa ne bom spreminjal. Na prvih tekmah je treba iti na polno” je še enkrat več v miru pojasnil Jakov Fak, ki si od najdaljše tekme obeta dober rezultat.

Napoved ni bila slaba

Glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec je obrazložil, da se je prva sredina napoved za peti tekmovalni dan na Rudnem polju z organizatorji zgolj malce poigrala: “Danes smo pričakovali dobre razmere, napoved je bila dobra minus ena in oblačno. In tako je tudi bilo, le da je bila ta oblačnost precej nizko”. Med tekmovalci in prireditelji pretirane nejevolje zaradi odpovedi ni bilo čutiti, so pa malce negodovali sicer maloštevilni obiskovalci, ki so danes zaman pripotovali na Pokljuko. Vstopnice bodo lahko uporabili jutri ali pa jim bodo prireditelji povrnili denar.

Največ preglavic bodo imeli serviserji

Velepec dodaja, da tovrstni ukrepi hočeš nočeš reprezentancam pustijo par neprijetnih posledic. “Nič, štartali bomo jutri, še enkrat se bomo ogreli, servis bo še enkrat mazal. Za majhne ekipe je to kar velik strošek. Za eno tekmo se porabi kar nekaj maž in jutri gre vse ‘jovo na novo’. Naj bi bil sneg  čez noč in prav nič ne zavidam serviserjem, ki bodo ponoči bolj malo spali. Tekma je ob 10.15, to pa pomeni, da morajo ob petih začeti delati. Za servis bo pekel.”

Jutri je za tekmovalce napovedan sneg, a ker je na Pokljuki vreme resnično težko oceniti je vselej vredno počakati. Stroka vsekakor upa na malček več sreče z vremenom, kar bi prilajo ne le tekačem in gledalcem, ampak tudi serviserjem, katerih delo se hitro spreminja skladno s padavinami.

Avtor: Nel Daugul