Pokljuka v Poreč le še po potrditev za svetovno prvenstvo 2021

V Poreču na Hrvaškem se bo od srede, 5. , pa do nedelje, 9. septembra, odvijal kongres Mednarodne biatlonske zveze (IBU). Za slovenski biatlon bo najpomembnejša nedelja, saj naj bi takrat Pokljuka  dobila še formalno potrditev, da bo gostila svetovno prvenstvo 2021.


Slovenska Pokljuka se je za gostovanje svetovnega prvenstva v preteklosti že potegovala, vendar je bilo to nazadnje dodeljeno Rusom, ki pa jim ga je IBU nato zaradi dopinške afere 2014 odvzela. Rusija še vedno ni polnopravna članica IBU, se bodo pa z vprašanjem njenega statusa ubadali tudi na kongresu. Poleg tega bodo volili tudi novega predsednika, saj se s predsedniškega stolčka poslavlja 72-letni Norvežan Anders Besserberg, ki je bil na položaju 26 let. Za njegovo mesto se potegujeta Latvijka Baiba Broka in šved Olle Dahlin. Glede volitev je predsednik Zbora za biatlon, Marko Dolenc, povedal, da bodo podprli tistega, ki se jim bo zdel boljši za razvoj biatlona, zagotovo pa so misli Slovencev bolj usmerjene proti svetovnemu prvenstvu na Pokljuki. Med kandidati za druga mesta pa je še nekaj Slovencev, in sicer Matej Kordež, ki se bo znova potegoval za mesto v tehničnem komiteju ter Tim Farčnik za položaj v izvršnem odboru. Tu je kandidatov  veliko, si pa Slovenija izvolitev seveda želi, saj bi se s članom pri izvršnem odboru IBU utrdila tudi vloga Pokljuke v svetovnem pokalu.

Medtem pa se naša reprezentanca pridno pripravlja na novo sezono. Prejšnji teden so se tekmovalci vrnili iz francoskega Bessansa, že julija pa so trenirali v novem francoskem centru v Correnconu. Poleg tega trenirajo tudi na Pokljuki, kjer bo 15. in 16. septembra  državno prvenstvo, čakajo pa jih še priprave v Rupholdingu. Priprave zaenkrat potekajo po načrtih in vsi tekmovalci so zdravi. Pred začetkom sezone bodo odšli še v Skandinavijo, nato pa se bodo vrnili nazaj v Slovenijo, kjer jih na Pokljuki čaka otvoritvena tekma zimske sezone.

 

Avtor: Lara Grošelj
Foto: BoBo