Pokljuka v 2021/22 brez svetovnega pokala, Rusi naslednja 3 leta brez biatlona

Slovenska biatlonska reprezentanca bo leta 2021 na Pokljuku napadla zmagovalni oder

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je objavila koledar svetovnega pokala za sezoni 2020/21 in 2021/22. Pokljuka bo v sezoni 2020/21 med 11. in 21. februarjem gostila svetovno prvenstvo, v sezoni 2021/22 pa na koledarju svetovnega pokala ni. To zimo bo Pokljuka gostila svetovni pokal med 3. in 9. decembrom.


IBU je poleg Pokljuke na omenjenem koledarju za naslednje tri sezone prečrtala tudi vse tekme v Rusiji. Nemška tiskovna agencija dpa je v četrtek poročala, da so zaradi dopinškega škandala vsa mednarodna biatlonska tekmovanja v Rusiji odpovedana. Kot še navaja dpa, mednarodna biatlonska organizacija podeljuje licenco za organizacijo tekmovanj le državam, ki izpolnjujejo določila statuta Svetovne protidopinške agencije (Wada), kar za Rusijo še ni mogoče trditi. Delegacija svetovne biatlonske federacije na čelu z novim predsednikom Ollejem Dahlinom bo prihodnji teden obiskala Moskvo ter se sestala s predstavniki ruske federacije. Z njimi bodo razpravljali o merilih za obnovitev polnopravnega članstva ruske biatlonske zveze.

Rusija je lani decembra zaradi danega škandala torej izgubila status polnopravne članice Mednarodne biatlonske zveze in ima status opazovalke brez glasovalnih pravic. Bodo pa Ruski predstavniki še vedno lahko nemoteno nastopali na vseh tekmovanjih pod okriljem zveze IBU.

Avtor: Nel Daugul