Pobeg iz Alpske lige Zupančičevega kluba?

Feldkirch, ki se v letošnji sezoni bori za mesta v zgornji polovici Alpske lige očitno načrtuje premik na višjo raven. Po nedeljskem poročanju avstrijskega časnika Vorarlberger Nachrichten se Feldkirch spogleduje s pridružitvijo ligi EBEL. Včeraj zvečer so to potrdili tudi v generalni skupščini kluba.


Feldkirch vsekakor ni tujec elitnemu avstrijskemu hokejskemu tekmovanju. V devetdesetih letih je moštvo iz Predarlske briljiralo v avstrijskem prvenstvu. V letih 1993-1998 je Feldkirch osvajal zaporedne naslove avstrijskega državnega prvaka. Svoj vrhunec je klub, ki je bil ustanovljen leta 1945 dosegel leta 1998, ko se je okitil z naslovom evropskega prvaka. Takratni trener je bil legendarni Ralph Krueger, za klub pa sta igrala tudi Tomaž Vnuk in Nik Zupančič.

Zupančič je v tisti sezoni dosegel 35 točk, letos pa Feldkirch uspešno zastopa tudi v trenerski vlogi. V zadnjem času so njegovi varovanci sicer v manjši krizi, saj so sredi serije treh zaporednih porazov, še vedno pa zasedajo šesto mesto lige AHL. Če se krivulja rezultov moštva ne bo obrnila preveč navzdol bo morda prav slovenski strokovnjak Avstrijce, prvič po letu 2004 vodil v elitnem hokejskem prvenstvu naših severnih sosedov.

V Ligo EBEL z novim sponzorjem

Na včerajšnjem srečanju generalne skupščine je vodstvo kluba potrdilo, da bo na ligo EBEL naslovilo prošnjo za priključitev k tekmovanju. Oddaja prošnje naj bi se zgodila danes, klubu naj bi finančno pomagala nova skupina sponzorjev, ki pa zaenkrat še ni imenovana.

Poleg zajetne finančne podpore bodo morali pri Feldkirchu prevetriti tudi ustroj kluba, ki trenutno deluje bolj na polprofesionalni ravni. Skupščina je na te spremembe pripravljena in že z nestrpnostjo pričakuje pozitiven odgovor lige EBEL.

Usoda Medveščaka še ni znana

Da so pri delodajalcih Nika Zupančiča morda ujeli pravi trenutek kaže finančna kriza Medveščaka, katerega dnevi v ligi EBEL bodo morda vsak čas šteti. Ob morebitnem umiku hrvaškega kluba iz razširjenega avstrijskega prvenstva bi se namreč odprlo prosto mesto, kar gre Feldkirchu več kot na roke.

Medveščak trenutno niza poraz za porazom, po poročanju hrvaških medijev naj bi do konca odigrali redni del lige EBEL, dodatnih dvobojev za končnico pa se naj ne bi udeležili. Možen je tudi scenarij po katerem bi se Zagrebčani prihodnjo sezono pridružili Alpski ligi.

Avtor: Timotej Prosenc