Zakaj je namesto Petra Prevca na stopničkah končal Anže Lanišek?

Druga posamična tekma svetovnega pokala v novi sezoni se je dokončno razpletla šele petnajst minut po koncu same preizkušnje oz. po zadnji kontroli opreme. Sprva je kazalo, da bo na zmagovalnem odru končal Peter Prevc, na koncu pa je bil to znova Anže Lanišek. 


“Seveda sem zelo zadovoljen, vsake stopničke bom sprejel z odprtimi rokami, zadovoljen pa bi bil tudi s petim mestom, saj morda skoki še niso bili tisti najbolj pravi. Glede na to, kaj se je vse dogajalo včeraj, ko se nisem najbolje začutil, je bilo tole res odlično,” je po koncu dramatične preizkušnje povedal slovenski junak tekme v Ruki, Anže Lanišek.

Odlična prva serija za Slovence

Na drugi postaji letošnjega svetovnega pokala v finski Ruki so se skakalci danes pomerili na tretji tekmi sezone, drugi posamični. Skozi včerajšnje kvalifikacije se je prebilo pet naših orlov, žal sta bila prekratka le Rok Justin in Tilen Bartol. Tekmo je za naše tako odprl Anže Semenič, ki je s številko 15 skočil 131.5 metrov in je s 126,4 točkami dolgo časa vztrajal pri vrhu rezultatske razpredelnice. Drugi od naših je skočil Domen Prevc, ki je ob nizkem preletu preko hrbtišča in ob le rahlem vzgorniku pristal pri 123 metrih, s 113,9 točkami pa je zasedal 21. mesto po prvi seriji.

Zajc vodil po polovici tekme

Peter Prevc je kot tretji naš v prvi seriji skočil do takratne daljave serije, 139 metrov, a znova ni naredil doskoka. Od sodnikov je tako zbral le 50,5 točk, skupno pa 138,7, kar je bilo sicer še vedno dovolj za sijajno 2. mesto po prvi seriji. Predzadnji od naših je bil zmagovalec včerajšnjih kvalifikacij, Timi Zajc. Znova mu je uspel lep skok, dolg 137.5 metrov, s 140,0 točkami pa je, zbral je štiri točke več od sodnikov kot starejši Prevc, vodil po prvem skoku!

Peter Prevc je bil po prvi seriji drugi (foto: EPA-EFE/ULRICH HUFNAGEL)

Tudi zavoljo diskvalifikacij Norvežanov Roberta Johanssona in Johana Andreja Forfanga, ki bi bila uvrščena pred njim. Sijajno je nato skočil še Anže Lanišek, 136.5 metrov, s 134,0 točkami pa je bil na odličnem petem mestu, kar je pomenilo, da so med prvo enajsterico končali kar štirje naši! Tretje mesto je zasedal Norvežan Marius Lindvik s 137,6 točkami, četrti je bil Avstrijec Daniel Huber s 134,0 točkami.

V finalu napad Tandeja

Finalno serijo je za Slovenijo odprl najmlajši Prevc in sicer z zelo lepim skokom ob zelo malo vzgornika, dolgim 135 metrov, zbral pa je 252,8 točk.

Semenič je nadaljeval z zelo dobrimi slovenskimi skoki, pristal je pri 136 metrih, z 262,6 točkami pa je pomenilo pomik po rezultatski lestvici navzgor. Boj za najvišja mesta je kmalu za tem napovedal zmagovalec Wisle, Daniel Andre Tande, 9. po prvi seriji. V finalu je skočil 142 metrov, zbral 282,5 točk, kar je bilo žal nedosegljivo za vse. Lanišek je s 135 metri in 272,4 točkami kot prvi od naših zaostal za njim, kazalo je na končno 5. mesto.

Peter Prevc je skočil 134 metrov, 274,8 točk pa ga je uvrstilo na tretje mesto po doskoku, ze Tandeja in njegovega rojaka Mariusa Lindvika, ki je zbral 279,4 točk. Vodilni Zajc je v finalu žal storil napako že pri odskoku, doskok pri 127 metrih in skupen zbir 262,2 točk pa je zadostoval za 11. mesto po doskoku.

Po tekmi kup diskvalifikacij

Ko je že kazalo, da bodo to končni rezultati, pa se je 15 minut oz. na kontroli dresov, šele čez dobre pol ure vse močno zapletlo. Kontrolerji opreme so namreč najprej diskvalificirali Petra Prevca in Lindvika, tako da se je na končno drugo mesto prebil Avstrijec Philipp Aschenwald z 273,3 točkami, tretji pa je bil Lanišek, pridobili pa so tudi ostali naši. Zajc je tako končal na 8. mestu, Domen Prevc na 11., kasneje je bil diskkvalificiran še Semenič, ki je tako padel na 30. mesto, Peter Prevc pa je končal na 28. mestu.

Jutri bo v Ruki na sporedu še druga posamična tekma svetovnega pokala na tem prizorišču.

Vir: Smučarska zveza Slovenije