“Peto mesto je izjemen rezultat!”

Jakov Fak bo skupaj z reprezentančnimi kolegi formo testiral na Norveškem

Sobota je bila na svetovnem prvenstvu v Anterselvi rezervirana štafetne tekme. Naša moška ekipa je potrdila letošnje odlične predstave in v izjemnem boju končala na odličnem 5. mestu. Zelo obetavno so začela tudi mlada dekleta, ki pa so nato končale na 19. mestu.


Moška štafeta je v letošnji sezoni zabeležila same odlične rezultate, najboljšega pa na svetovnem prvenstvu. Foto:Sloski

Moška ekipa je danes nastopila v preverjeni postavi in v najbolj standardnem vrstnem redu. V prekrasnem vremnu je tekmo otvoril Miha Dovžan, ki je po nekaj malo slabših tekmah tokrat nastopil odlično. Na prvem strelskem postanku je moral popravljati dvakrat. Izjemno hitro in zanesljivo pa je zadel v stoje in v zadnji svoj krog se je podal iz 9.mesta.

V zadnjem krogu Dovžan ni izgubil veliko in štafetno palico predal iz 11. mesta in zaostankom 49 sekund. Jakov Fak je v svojem nastopu znova močno dvignil štafeto po lestvici navzgor. Jakov je sicer moral dvakrat popravljati v leže in enkrat v stoje, a je streljal zelo hitro. V zadnji svoj krog se je podal iz 10. mesta, a je bilo 6 tekmovalcev zelo blizu skupaj. Jakov je tokrat pokazal tudi odličen tek v zadnjem krogu in prehiteval tekmovalce pred seboj in Klemena Bauerja v ogenj poslal iz 5. mesta. Zaostanek za vodilno Nemčijo je znašal 1:05.2, do tretjega mesta pa sta Slovenijo ločile le dve sekundi. Znova je odličen nastop na štafetni tekmi uspel Klemenu Bauerju, ki je reprezentanco popeljal še mesto višje. Bauer je v leže popravljal enkrat, v stoje dvakrat, a je povsem držal korak s tretjim Norvežanom.

V zadnjem krogu je Bauer nekaj sekund izgubil v boju za tretje mesto in Rok Tršan je svoj nastop začel iz 4. mesta. Za še vedno vodilno Nemčijo je Slovenija po treh nastopih zaostajala 1:21.6, v boju za medalje pa je našo reprezentanco ločilo zgolj 14 sekund. Tršan je še enkrat več pokazal, da je izjemno stabilen tekmovalec in odličen strelec. Oba strelska nastopa je opravil brez napake in še vedno držal visoko četrto mesto. V zadnjem krogu je Tršana ujel še Rus Aleksander Loginov, ki je bil v ciljnem sprintu močnejši od našega tekmovalca in Slovenija je končala odlična 5. ”

Jaz sem zadovoljen z današnjim petim nestom. To je naša najboljša uvrstitev na štafetah v tej sezoni in izenačena najboljša iz lanske sezone. Malo mi je le žal, da sem skoraj ves čas tekel sam, kar je zelo težko. Jaz sem probal narediti čim bolje, kar mi je po mojem mnenju tudi uspelo,” je povedal Tršan.

Spremembe pa so se v zadnji izmenjavi naredile tudi povsem pri vrhu. V boju za naslov prvaka je napake na strelišču naredil Nemec, ki je moral v kazenski krog. Tako je ponudil možnost, da so se zanesljivo naslova razveselili Francozi, Nemca pa je prehitel tudi Norvežan, ki je tako svojo reprezentanco popeljal do srebra, Nemci pa so se morali zadovoljiti z bronom.

Peto mesto je izjemen rezultat, najboljši v tej sezoni. Že celo sezono se v štafetah držimo visoko, imeli smo tudi peto štartno številko. Čeprav imamo na prvi pogled v ekipi vrhunskega samo Jakova, mi vemo, da imamo Roka, ki redno prihaja v točke svetovnega pokala, imamo Klemena, ki vemo, da je sposoben več kot včasih pokaže in imamo Miho, ki smo ga odlično pripravili prav za današnji nastop. Tekel je vrhunsko, žal že v prvem krogu zlomil palico in skoraj cel najdaljši klanec tekel z eno palico, tam je morda zgubil nekaj moči in tudi fokusa za prvo streljanje, a pritekel je pričakovan zaostanek. Govorimo o 43 sekundah zaostanka, kar je zelo dobro. Jakov je danes nastopil fantastično, tudi Klemen je celotna dva kroga tekel s Tarijem Boejem, ki je eden najhitrejših tekačev. Rok na koncu zelo rutinirano, mogoče malce preveč zadržano v teku prve dva kroga. Tretji krog je nato tekel odlično, žal mu v ovinku ni uspelo zapreti Loginova, čeprav je bil že mimo njega. Vseeno na koncu odlično 5. mesto,” je tekmo komentiral trener Uroš Velepec.

Dekleta začela zelo spodbudno, nadaljevanje malce slabše

Že pred moško tekmo so s svojo štafetno preizkušnjo opravila tudi dekleta. Zelo odločno in pogumno se je v boj z najboljšimi biatlonkami pognala mlada Nika Vindišar. Nika je po drugrem strelskem nastopu, ko je brez poprave zadela vse tarče, zasedala celo odlično tretje mesto. V zadnjem krogu je izgubila nekaj sekund in mest ter predala kot 12. Druga je šla na progo naša najboljša na tem prvenstvu Lea Einfalt, ki je v svoji predaji morala popravljati trikrat. Enkrat je to storila v streljanju leže, dvakrat pa v stoje. Lea predala kot 16., zaostanek Slovenije pa je bil na polovici 2:15.0. Naslednja naša je bila na startu Nina Zadravec, ki pa se ji nastop žal ni izšel. Na prvem postanku se je Zadravčeva še izvlekla s tremi popravami, nato pa je morala žal kar trikrat v kazenski krog in zaostanek Slovenije se je precej povečal. Na 19. mestu je Slovenija zaostajala 4:29.3 in pred Polono Klemenčič je bila težka naloga. Poona je bila zelo hitra v prvem krogu in zaostanek se je povečal zgolj za 4 sekunde. Žal je tudi ona naredila napako na streljnaju stoje in nastop Slovenije se je takrat zaključil.

Z izjemno hitrim tekom so si naslov priborile Norvežanke, ki so slavile kljub temu, da so morale v kazenski krog. Srebro je pripadlo Nemkam, bron pa štafeti iz Ukrajine.