Peter Prevc že desetič na novoletni turneji!

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc bo letos že desetič prisoten na novoletni turneji. In kljub temu, da je s 16. mestom  že dobil naziv za najboljšega slovenskega orla, pravi: ”Ne smemo gledati, kdo je prvi na vasi, ampak da bomo v svetovnem merilu kaj naredili.”

Rezultat iskanja slik za peter prevc novoletna turneja


Prevc je bil zaradi težav z gležnjem več mescev odsoten in se je šele oktobra vrnil na skakalnico. Tako je s pripravami za svetovni pokal začel z zamikom in malce zaostal za ostalimi tekmovalci. Za prvi skok po poškodbi si je izbral Engelberg, kjer je že dvakrat stopil na najvišjo stopničko. Kot je povedal za Sportal pa ni manjkalo nervoznosti: “Zvečer sem potreboval zelo dolgo časa, da sem zaspal. Misli se niso mogle umiriti. Podobno kot takrat, ko sem na novoletni turneji vodil. V petek se je nato na skakalnici dobro izteklo. V soboto se je žal pripetila napaka na mostu, v nedeljo pa so bili skoki boljši.”

Kljub nervozi pa je vseeno dobro skakal na treningu in v kvalifikacijah, kjer je bil šesti. “Presenečen sem bil v dobrem smislu. Ko gledam nazaj, ugotavljam, da sem bil na treningu in v kvalifikacijah bolj sproščen kot na tekmah. To me je stalo kakšno mesto” je povedal za Sportal. 26-letni Peter Prevc bo že desetič v svoji karieri občutil draž novoletne turneje. Poleg Primoža Peterke je edini Slovenec, ki je to osvojil. Na zadnje je v Engelbergu pristal na 16. mestu in s tem dosegel naziv za najboljšega slovenskega orla. Vendar je za Sportal povedal, da ga takšne uvrstitve ne zadovoljijo: “Videl sem, da sem s povprečnimi skoki okoli 15. mesta. Če je skok nadpovprečen, je dosežek takšen, kot je bil v kvalifikacijah. Če bi bil vrhunski, bi lahko bil med prvimi tremi, kar je zelo dobro. Upam, da ne bom preveč izsiljeval dobrih skokov”.

Novoletna turneja se bo začela že z jutrišnjo tekmo v Oberstdorfu. Najstarejši med brati Prevc se ne uvršča med favorite za zlatega orla, čeprav je leta 2016 že visoko poletel. Tokrat se zaveda, da imajo ostali skakalci prednost, saj je izpustil večji del priprav na zimo. ”V krogu favoritov ravno nisem, zato grem lahko na turnejo umirjeno. Moja jubilejna deseta bo. Že zaradi tega bo lahko zelo pomembna. Ponavadi je bil tisti, ki je bil v Engelbergu v vzponu, dober tudi na turneji. Verjetno zato, ker dobiš zagon za trening in na turneji potem vse skupaj nadgradiš.”

Novoletna turneja

Oberstdorf (Nem)
29. 12. kvalifikacije (16.30)
30. 12. tekma (16.30)

Garmisch-Partenkirchen (Nem)
31. 12. kvalifikacije (14.00)
1. 1. tekma (14.00)

Innsbruck (Avt)
3. 1. kvalifikacije (14.00)
4. 1. tekma (14.00)

Bischofshofen  (Avt)
5. 1. kvalifikacije (17.00)
6. 1. tekma (17.00)

AVTOR: Edisa Abdič