Peter Prevc z veliko željo na svetovno prvenstvo?

Peter Prevc se vrača v svetovni pokal in čeprav trenutno ni prvi mož še vedno ostaja prvi zvezdnik slovenske reprezentance. Podaja se v lov na vozovnico za svetovno prvenstvo, ki se nezadržno približuje, rad pa bi predvsem lahkotno in umirjeno skakal.


Po vseh peripetijah z gležnjem, ki jih je imel v pripravljalnem obdobju, so se pri Petru Prevcu težave pojavile tudi na skakalnici. Ni še našel tistih pravih skokov, ki si jih je želel in jih pričakoval. Težave je imel na novoletni turneji, ki jo je predčasno zapustil, nove pa so se pojavile v Predazzu, kjer ga je v zraku spet vrtinčilo. Izpustil je tudi polete v Oberstdorfu, od koder še vedno tli prijeten spomin na lansko ekipno drugo mesto.

Trend na skakalnici naj bi se zdaj obrnil v pozitivno smer, za Sportal poudarja najstarejši od bratov Prevc: “Obračanje, ki me je v Predazzu prizemljilo, smo na treningu odpravili. V enem tednu in pol se tovrstne težave niso pojavile. Tehnika je na posnetkih videti zelo dobro. Prizadevali smo si za več sproščenosti in lahkotnosti, da bom lahko bolje izkoristil zrak.”

Najprej v Kranju in nato v Planici je Peter Prevc naredil približno 70 trening skokov. Ogledal si je tudi polete v Oberstdorfu in čeprav bi bil takrat raje v Nemčiji, se je določil ostati v domovini: “Odločitev je na koncu tako ali tako skupna. Bili smo blizu temu, da bi šel. Potem so se pri meni spet pojavili zapleti in rekel sem, da je bolje, da polete izpustim. En trening ni bil takšen, da bi si rekel, da je dober za velikanko. Ta teden, ko so bili skoki dobri, je bilo zato težko, ker nisem bil tam.”

Lahko pa se je razveselil uspeha Timija Zajca, ki je v petek dosegel krstno zmago v svetovnem pokalu in to na svoji prvi tekmi na letalnici: “Z dvignjenimi rokami sem pospremil njegov uspeh. Ti rezultati te v ekipi dvignejo, če nisi s kom sprt. V tem primeru je še slabše. Zelo sem bil zadovoljen z vsemi, ki so skakali tam. Z veseljem sem po tekmi poslal sedem sporočil.”

Ne želi ostati doma, želi si prvenstva

Pred skakalci sta še postojanki v Lahtiju in Willingenu, nato pa bo na vrsti nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu. Na večji napravi bodo tekmovali na Bergislu v Innsbrucku, za odličja na manjši napravi pa se bodo pomerili v Seefeldu. Peter Prevc se mora v ekipo še uvrstiti, česar se dobro zaveda: “V Lahtiju bi rad skakal čim bolj lahkotno in umirjeno. Za mizo se težko dogovoriš. Pokazati moraš na terenu. Konkurenca je huda. Bomo videli, kako bo. Že dolgo se nisem kakšne skakalnice veselil tako kot te v Lahtiju. Tekem sem lačen. Veliko bi mi pomenilo, če bi potoval na svetovno prvenstvo. Ne bi bil rad 14 dni doma. Rad bi bil na tekmi, na kateri bi lahko nekaj dosegel.”

Gleženj še ni stoodstotno pripravljen, a ga ta ne ovira pri skokih, njegovo stanje pa se vseskozi izboljšuje. Nekoč najboljšemu skakalcu je zato težko, ker mu predstave na mizi in v zraku ne uspevajo tako, kot si želi: “Takšna stvar te požira. Kot športnik pa moraš biti optimist in verjeti, da bo čedalje boljše.”

Avtor: Nel Daugul