Peter Prevc z realnimi cilji v novo sezono

Peter Prevc se bo po dolgi rehabilitaciji gležnja končno pridružil karavani svetovnega pokala v smučarskih skokih. Za test svoje forme si je izbral švicarski Engelberg, kjer je že zmagal. Upa predvsem na to, da v letošnjo zimo stopi sproščeno in neobremenjeno, so pa cilji postavljeni tudi malo višje.


Prevc, ki je nazadnje v svetovnem pokalu nastopil marca v Planici, je za 24 ur spregovoril o pričakovanjih glede povratka v svetovni pokal: “Upam, da bo vse umirjeno, da bo vse lepo potekalo, glede na to, da konec koncev ne vem, kaj na tekmi pričakovati. Tja grem, da vidim, kje sem, kaj zmorem, kaj sem natreniral in kaj dobri skoki na treningih pomenijo na tekmi.” Kot pravi glavni trener slovenske ekipe Gorazd Bertoncelj, je bil Peter pripravljen že za Titisee-Neustadt, ki pa je nato odpadel zaradi slabega vremena. Takrat so se v slovenskem taboru odločili, da stvari ne gre prehitevati in da je smiselno delati počasi in postopoma, saj se jim je ihta v preteklosti že maščevala.

Prevc, ki se je pripravljal na vrnitev pod vodstvom trenerjev Janija Grilca in Matevža Šparovca, je vesel, da se njegova pripravljenost dviguje iz dneva v dan.“V bistvu se moja forma ves čas dviguje. Na vsakem novem treningu je dober skok višje postavljen, kot je bil prej. Recimo, da so trije skoki od petih ali šestih na treningu spodobni za svetovni pokal. Z ravnjo dobrih skokov sem zadovoljen. Dodaten razlog za optimizem pred prvimi tekmami je tudi dejstvo, da sem imel v zadnjih dveh tednih le en slab trening,” je pojasnil naš najboljši skakalec, ki je zaradi odpadlih tekem v Nemčiji imel še toliko manj možnosti primerjave z drugimi skakalci. “Primerjave sem imel zelo malo. Fantje pridejo s tekem domov, ‘na horuk’ opravijo trening in gredo nazaj. Ko so oni na skakalnici, vse poteka drugače. Na treningih smo bili precej enakovredni, na tekmah je drugače. Naši tekmovalci so doma drugače razvrščeni kot potem na tekmah, a vseeno je pomirjujoče videti, da dosegajo dobre rezultate v svetovnem pokalu,” dodaja Prevc.

Bertonclja pred današnjim odhodom v Švico ne skrbi, da bi Peter kakorkoli zaostajal za svojimi reprezentančnimi kolegi. Pred prvim nastopom je Prevc sicer zbral približno 170 skokov, kar je nekje 30 odstotkov glede na reprezentančne kolege, ki so že pri številkah 550 do 600. Poleg tega je opravil le en trening s pristankom na sneg, a glavni trener v tem ne vidi problema, zanj je Prevc s treningom opravil brez težav. Vseeno pa izkušeni skakalec meni, da je občutek na snegu povsem drugačen kot na plastiki: “Plastika je vsak dan ista, na snegu pa je vsak dan drugače pristajati. Tudi Domen si v Ruki ni upal pristati v telemark, pa nima nobenih težav s poškodbo.”

26-letni skakalec, ki si lasti 22 zmag svetovnega pokala in pa tudi zmage v skupnem seštevku sezone 2015/16, pred vrnitvijo nima strahov in pravi, da se nastopa veseli. Težko mu je že bilo spremljati tekme zgolj iz naslonjača. Razumljivo pa pred krstom v sezoni konkretnih rezultatskih ciljev nima. “Sam se tako visoko, kot me je postavil trener, še ne bi podal. A 100-odstotno se moram uvrstiti na tekmo, 90-odstotno v finale, 80-odstotno v ‘top 20’, za naprej pa še nisem razmišljal,” je povedal Prevc, za katerega se po njegovem mnenju zares začne šele na novoletni turneji. Švico si je izbral ravno zaradi tega, da se pred prvim vrhuncem preizkusi na najvišji ravni. “Ko sem pogledal zgodovino prizorišč, sem hitro uvidel, da je Engelberg najbolj stanovitno prizorišče glede vetra, snega, rutine … Pred novoletno turnejo sem hotel iti vsaj na eno tekmo in Engelberg zelo dobro poznam. Nekaj pritiska zagotovo pred tekmo bo, a dobro je, da celotna ekipa dobro skače, tako da se ta pritisk pričakovanj malo porazdeli.”

Avtor: Nel Daugul