Peter Prevc se vidno vrača, toda rezultati ne pridejo čez noč

Peter Prevc je na svetovnem nordijskem prvenstvu dobil potrditev, da se premika v pravo smer, a zaveda se da, prehitevati samega sebe ni mogoče. “Tehnično sem napredoval vse svetovno prvenstvo. Pomirjen sem, da sem bil deset dni sposoben počasi rasti, a žal se ne da nič preskočiti, treba bo garati in iti počasi navzgor,” je o zadnjih tekmovalnih dneh za Sportal spregovoril Prevc. Upa, da bo kmalu pridobil še veliko vrečo potrpežljivosti in umirjenosti. Rezultatov na prihajajoči norveški turneji noče postavljati v prvi plan, ne skriva pa želje, da bi se vrtel okoli 15. mesta.


Tudi za Gorazda Bertonclja je bila ena svetlih točk dogajanja na SP-ju ravno najboljši skakalec sezone 2015/16. “Delno uspešno. Kolajne ni bilo, a videl sem nekaj pozitivnih stvari. Med drugim je Peter Prevc pokazal kar nekaj solidnih skokov,” je bila končna ocena mundiala glavnega trenerja.

Zadovoljen, da je napredoval celotno SP

“Tehnično sem napredoval vse svetovno prvenstvo. S tem sem zadovoljen in tudi zelo pomirjen, da sem bil deset dni sposoben zelo počasi rasti. Na koncu nam je zmanjkalo osem točk, točka na skok pri vsakem tekmovalcu. Se pravi, da bi bilo, če bi vsak skočil pol metra dlje, drugače. To me še vedno malo žre. Morda tudi zato, ker smo se vedno, odkar je bila prvič mešana ekipna tekma, borili za kolajne, a nam ni nikoli uspelo. A nič ne de, se bomo čez dve leti ponovno borili,” Prevc tudi po prespani noči še ni povsem odmislil izpuščene priložnosti, ki jih, kot pravi, z vsakim letom bolj obžaluje.

Čeprav ga pot po mešani sobotni ekipni tekmi ni peljala na zmagovalni oder, je ob oceni prvenstva vendarle lahko dobre volje. “Dobil sem potrditev, da se počasi vračam. To se žal ne bo zgodilo čez noč. Potreben bo čas, tako da moram nekje pridobiti veliko vrečo potrpežljivosti in umirjenosti za postopno odpravljanje napak in rast iz nastopa v nastop. Žal se ne da nič preskočiti, treba je iti počasi in garati,” pravi 26-letnik, ki dobro ve kje se skrivajo tudi rezerve: “Ko poskušam odpraviti veliko napako, sem v telesu nekoliko napet, saj sem zelo pozoren na to, da napake ne bi naredil. Ko se to dogaja, potrebujem kar nekaj skokov, da se brez napake sprostim. Tako morda manjka malo utečenosti, pa seveda odličnih skokov, da bi lahko šel na skakalnico, se spustil, na vso moč odrinil in skočil daleč.”

Realna želja je okoli 15. mesta

Prevc bo danes opravil še zadnji trening v Planici pred odhodom na zahtevno norveško turnejo Raw-Air, s katero želijo Vikingi konkurirati novoletnemu spektaklu štirih skakalnic. Vse skupaj se bo začelo v petek na Holmenkollnu, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, zaključek bo 17. marca na poletih v Vikersundu.

Njegova želja in pričakovanja se vrtijo v prvi petnajsterici: “Če sem iskren, ne razmišljam pretirano o rezultatu, ker moram razmišljati predvsem o svojih skokih, nastopih in biti osredotočen nanje. Si pa želim kot v Innsbrucku na svetovnem prvenstvu biti okoli 15 mesta. Tudi na majhni skakalnici bi bil s svojimi skoki nekje okoli tega mesta, če ne bi bilo vetrnih kolobocij. Mislim, da bi bil tudi na Norveškem lahko tu nekje.”

Slovenci bodo na norveški turneji lahko nastopili s šestimi tekmovalci. Na prvi dve tekmi v Skandinaviji bodo odšli Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc. Za drugi del turneje bo enega od njih zamenjal Damjan.

Skakalci bodo prvič v akciji v petek, ko bodo na Holmenkollnu kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa sledi moštveni preizkus.