Peter Prevc in Jernej Damjan: dve podobni, a različni zgodbi pred začetkom nove sezone

Konec tedna se bo na Poljskem začela jubilejna, 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Slovenske barve bo zastopala sedmerica med katero bo tudi letos najizkušenejši 35-letni Jernej Damjan. Naš do sedaj najboljši skakalec, Peter Prevc, pa bo prvič v karieri izpustil začetek sezone.


Lansko leto je bil Damjan na Prevčevem mestu, ko je izpustil prvo tekmo na Poljskem, za kar pa je še danes hvaležen. Še naprej je mnenja, da se takih tekem s tako slabimi vremenskimi pogoji ne bi smelo izvajati in upa, da se tovrstne situacije ne bi več dogajale. Izkušeni član slovenske zasedbe, ki se ob skokih izobražuje za tehničnega delegata, je zadovoljen s svojo pripravo, še naprej pa bo stavil na svojo sproščenost. V pripravah sta skakalcem v zadnjih dneh v Insbrucku nekoliko zagodla toplo vreme in veter, tako da so ostali brez treningov, a se s tem ne obremenjuje. Telesno se počuti dobro, brez bolečin, na skakalnici uživa, vse gre po načrtu tudi z opremo, tako da je v pozitivnem pričakovanju na prvo tekmo sezone, odgovarja Damjan za Sportal. 

Sedemnajsti skakalec svetovnega pokala lanske zime, ki je presenetil z zmago na drugi postaji v Kusamu, o ciljih pred sezono ne želi podrobneje razpredati. Dovolj dolgo že skače, da ve, da si je previsoke cilje pred dejanskim začetkom tekmovalnega cikla nesmiselno postavljati. Ve le, da želi skoke iz treningov prenesti na tekme in to je tudi glavni cilj. Prava forma se bo pokazala v sami sezoni, njegov maksimum pa kot vsi vemo, spada v sam svetovni vrh. Letos ni skakal na nobeni tekmi poletne nagrade, tako da mu manjka dejanske primerjave z ostalimi. Ne glede na to pa mu je všeč, da je pred letošnjo sezono neznanka tako sebi kot ostalim, še dodaja.

Sam stavi na sproščenost in uživanje v skokih. Zanj sta to najtežje dosegljivi, a ključni sestavini za dobre rezultate. “Obremenjevanje s številkami, rezultati in nagradami je lahko past, ki te vleče stran od samega uživanja v skokih. Ko pa to dosežeš, so rezultati zgolj še nagrada tega, da znaš uživati in to je tudi smisel samega skakanja”, pove Damjan.

Pred Wislo bo glavni trener Gorazd Bertoncelj sedmega reprezentanta določil tik pred odhodom, za enkrat pa bodo na Poljsko zagotovo potovali še Anže Semenič, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žak Mogel in Bor Pavlovčič. Že nekaj časa pa je znano, da bo Wislo izpustil Peter Prevc, ki po dveh operacijah gležnja še ni pripravljen na vrnitev in bo prvič po osmih sezonah zamudil uvod svetovnega pokala.

Prevc je za Sportal odkrito povedal, da čudnih občutkov zaradi tega še ni, se pa lahko pojavijo čez teden dni, ko se bo v Wisli začelo zares. Njegova fizična in mentalna priprava je trenutno pri 70 odstotkih, prave umirjenosti še ni, dvakrat operirani gleženj pa ima tako dobre kot slabe dneve. Z vrnitvijo noče hiteti, upa pa, da bo nazaj najpozneje do Engelberga sredi decembra. Njegov trenutni cilj je, da začne sezono umirjeno in na čim višji ravni. Normalno se mu zdi, da kot vsak športnik vsako leto želi doseči čim več. Tako kot Jernej Damjan težko napove, kam se umestiti pred začetkom svetovnega pokala, saj tudi on nima prave primerjave zaradi izpuščene poletne sezone. Za enkrat si želi konstantnega uvrščanja med  zgornjo polovico finalistov, torej med prvo petnajsterico.

Še malo nas tako loči do nove sezone v smučarskih skokih, Slovenci pa bomo še enkrat več nadebudno spremljali naše tako najizkušenejše kot novopečene skakalce v upanju, da bodo tudi letos vnovič krojili svetovni vrh.

Avtor: Nel Daugul

Foto:Žurnal24