Peter Prevc in Gorazd Bertoncelj sta se pogovorila pred začetkom priprav

Planiški zaključek skakalne sezone 2018/19 se še ne zdi pretirano oddaljen. Kljub temu se v slovenski reprezentanci že začenjajo priprave na novo poletno sezono, ekipa je trenutno v fazi dogovarjanja in nekaterih sprememb v strokovnem štabu.


Po povprečni lanski sezoni bo delo v tokratnih pripravah potrebno zastaviti drugače. Ni še znano kdo od tekmovalce bo zasedel mesto v A reprezentanci in kdo v mladi A ekipi. Najverjetneje bo prišlo tudi do nekaterih sprememb v samem trenerskem štabu.

Kljub temu, da oblikovanje ekip še ni povsem zaključeno pa gre pričakovati, da bo sestava A reprezentance podobna kot v pretekli sezoni, torej sestavljena iz skakalcev, ki so v svetovnem pokalu pokazali največ. V tem ožjem izboru so tako Domen Prevc, Anže Semenič, Peter Prevc, Anže Lanišek, Jernej Damjan in Timi Zajc. Prav Zajc, ki je bil najboljši posameznik Slovenije v lanski sezoni ima ogomno rezerve predvsem v pridobivanju hitrosti na mizi. O tem je za Sportal spregovoril tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj. “Zaletni položaj moramo razčleniti. Tehniko počepa bomo morali izpiliti. Tudi na motoriki bo treba kaj dodati.” Na ta način bo Zajc še bolj konkurenčen in bo pridobil tistih nekaj dodatnih metrov, ki mu jih je letos marsikdaj zmanjkalo do najboljših uvrstitev.

Peter Prevc tokrat zdrav pred pripravami

Bertoncelj je svojo krstno sezono na položaju glavnega trenerja izkoristil tudi za pridobivanje novih izkušenj, kar se tiče poteka samih priprav. “V enih stvareh so rezerve. Določene spremembe bomo naredili, tudi v vsebini vadbe, načrtovanju. Morda smo šli v prvem delu lanskega pripravljalnega obdobja preveč na široko. Delali bomo manj stvari, a bolj intenzivno. Povečati moramo eksplozivnost, hitrost odskoka. Največ poudarka v naslednji sezoni bo na tem.”

Letos je velika sprememba očitna zlasti pri Petru Prevcu, ki se bo lahko udeležil celotnih priprav in normalno treniral. “Lani je bila posebnost, ker ni mogel sedem mesecev trenirati. Namesto treninga je bil v procesu rehabilitacije. Ni imel tranažnega procesa, kot ga ima zdrav skakalec. Takšnega primera še nismo imeli. Dobrodošlo je, da lahko začne z normalnimi treningi, naša naloga pa je, da veliko pozornosti posvetimo simetriji. Da ne bo imel težav, tako kot jih je imel zadnjo zimo,” je o tem povedal Bertoncelj.

Dotaknil se je tudi odnosa s prvim možem slovenske reprezentance, ki je ob koncu sezone na vprašanje ali je Bertoncelj pridobil njegovo zaupanje odgovoril: “Malo je mešano.” “Uredili smo in se pogovorili,” na vprašanje o odnosu s Prevcem odgovarja Bertoncelj. Trener slovenske reprezentance je za Sportal tudi potrdil, da uživa vso podporo Slovenske smučarske zveze. Je pa zahteva Ljuba Jasniča, predsednika zbora ter odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, da se v prihodnji sezoni naredi “preskok”.