Osem Slovenk v lov na Zlato Lisico

Od zadnje tekme za svetovni pokal v tehničnih disciplinah je minil skorajda mesec dni, tako da so specialistke za veleslalom in slalom zadnji mesec izkoristile predvsem za dober trening. To seveda velja tudi za naše smučarke, ki so večji del priprav pred 56. Zlato Lisico opravile v Kranjski Gori. Ta bo po letu 2018 znova gostila ˝lisičke˝, ki bodo jutri nastopile v veleslalomu, v nedeljo pa še v slalomu. Med nastopajočimi bo tudi osem Slovenk.


Izvedba Zlate Lisice v Mariboru je zaradi mile zime dolgo ˝visela v zraku˝. Organizatorji so do zadnjega upali, da bodo premagali naravo, a so se nato prejšnji petek morali sprijazniti z dejstvom, da tekem na Štajerskem ne bo. Selitev na hladnejšo Gorenjsko, v Kranjsko Goro, se je vedno izkazala za dobro, saj je mariborsko – kranjskogorska naveza uigrana in usklajena. Tako bomo na progi v Podkornu že osmič gledali tudi najboljše ženske smučarke v tehničnih disciplinah.

Na sobotnem veleslalomu bodo slovenske barve zastopale Meta HrovatTina RobnikAna BucikNeja Dvornik ter debitantki na tekmah najvišjega ranga, Rebeka Oblak in Nika Tomšič. V nedeljo, na slalomu, se bodo trojki Hrovat – Bucik – Dvornik pridružile Maruša FerkKlara Livk in Nika Murovec. Slednja bo, tako kot Oblakova in Tomšičeva, prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala. Štart sobotne veleslalomske tekme bo ob 10. uri, druga vožnja pa bo tri ure kasneje (13:00). Nedeljski slalomski štart bo petnajst minut kasneje (10:15), zadnje dejanje Lisice 2020 pa se bo pričelo ob 13:45, ko se bo na progo pognala prva izmed tridesetih slalomskih finalistk.

Domača športna in smučarska javnost se seveda nadeja, da bo na ˝domačem vrtu˝ oba dneva pomembno vlogo igrala tudi Meta Hrovat˝Počutim se zelo dobro. Teren in konfiguracijo proge, ta je meni osebno bolj pisan na kožo kot tisti pod Pohorjem, odlično poznam. Do potankosti, tako da bom povsem sproščena, ˝se izziva na domačem terenu veseli 21 – letna Kranjskogorčanka, ki je bila lani v Mariboru z osmim (veleslalom) in enajstim (slalom) mestom naša najboljša predstavnica. Pred domačimi tekmami pa se odlično počuti tudi Tina Robnik˝Zadnji mesec smo odlično trenirali. Tudi posledic padcev iz začetnega dela sezone ne čutim več. Povrnila se mi je prepotrebna samozavest in samozaupanje, ki jo takšne neprijetne poškodbe kljub vsemu malo omajajo, ˝ pravi 28 – letna smučarka iz Luč v Savinjski dolini, ki je na prva vseh letošnjih veleslalomih za svetovni pokal osvojila točke.

Najvišje je bila na ledeniškem uvodu v Söldnu (11. mesto), na zadnjem veleslalomu januarja v Sestrieresu pa je bila petnajsta. Tudi dve leti mlajša Ana Bucik je v tej sezoni zelo konstantna, točke osvaja v obeh tehničnih disciplinah. Lani je bila v Mariboru (tamkajšnja bolj ravninska proga ji sicer bolj leži  kot strmina v Podkornu) med dobitnicami slalomskih točk (24. mesto), letos si jih seveda želi v obeh disciplinah. ˝ Kljub temu, da mi mariborski teren bolj ustreza je tekmovanje v Kranjski Gori tudi zame še vedno prednost. Vesela sem, da je Lisica ostal doma. Kranjsko Goro in Podkoren dobro poznam, tu sem veliko trenirala, neštetokrat sem prevozila to progo, ˝je optimistična Primorka, ki se je med dobitnice točk zavihtela na obeh zadnjih preizkušnjah svetovnega pokala (Flachaau, slalom, 18. mesto; Sestreres, veleslalom, 24. mesto).

˝Zadnji mesec smo zelo dobro trenirali, izkoristili smo tudi prav vsak dan za trening v ustreznih razmerah v Kranjski Gori, saj je to edino, kar šteje. Ugank za nas na domačem terenu torej ni, dobro pripravljenost bo potrebno z borbeno vožnjo dokazati na tekmah, ˝pa je povedal trener Janez Slivnik in se tudi zahvalil Kranjskogorčanom, ki so jim nudili odlične pogoje za trening.