Organizatorji so glede Zlate lisice optimistični!

Organizatorji tradicionalnega tekmovanja svetovnega pokala v alpskem smučanju na mariborskem Pohorju upajo, da letos ne bodo potrebovali rezervnega načrta. Snežni topovi hrumijo in iz dneva v dan se nabirajo centimetri snežne podlage, da bi bilo 1. in 2. februarja vse nared za veleslalom in slalom na Pohorju. 


Takoj po začetku novega leta so na Pohorju organizatorji začeli vse pripravljati, da bodo letos uspešno izvedli veleslalom in slalom v Mariboru. Tako se je že mesec dni pred 55. Zlato lisico začelo snežno obstreljevanje od vrha Mariborskega Pohorja do doline, vsepovsod kjer je tekmovalna proga za Zlato lisico.

“Februar je vedno bližje in tudi na Pohorju smo vedno bližje zastavljenemu cilju, da imamo zadostno količino snega, da potem lahko izpeljemo tekmi za svetovni pokal brez večjih težav. Zaenkrat zasnežujemo tam, kjer je potrebno, nekaj še manjka do tiste stoodstotne ravni, ampak za zdaj gre vse po načrtih,” je za STA dejal vodja tekmovanja za Zlato lisico Mitja Dragšič.

23. januarja bo znano ali bo Zlata lisica letos v Mariboru

Organizatorji tako imajo še nekaj časa, da spravijo vse stvari na svojo mesto predvsem pa, da pripravijo zadostno količino snega da bo možno izpeljati tako slalom kot veleslalom. Do odločilnega obiska kontrolorja krovne mednarodne smučarske organizacije FIS sta še dva tedna. Stanje na terenu bo 23. januarja preveril direktor tehničnih disciplin svetovnega pokala za ženske Markus Mayer.

“Snežna kontrola je predvidena 23. januarja. Do takrat je treba imeti narejeno zadostno količino snega. Če je napoved dobra, imamo nato na razpolago še kakšen dan ali dan za dodatno zasneževanje, če bo takšna potreba oziroma če bo kje snega še malenkost primanjkovalo. Za kontrolo ni potrebe, da bi bil teren pripravljen tako kot za tekmo, tako ima tudi po kontroli vseeno še nekaj dodatnih dni za končno pripravo proge,” pravi Dragšič.

Zlata lisica lansko leto že sedmič prestavljena!

Lani je bila prireditev zaradi pomanjkanja snega na Pohorju prestavljena v Kranjsko Goro. Mariborčani pa so kljub zagatam, ki jim je predstavljalo vreme zmagali v organizaciji in od direktorja svetovnega pokala Atleja Skaardala dobili odlično oceno – zaradi pravilne odločitve o selitvi, ki so jo izvedli hitro in brezhibno, ter zaradi proge, ki so jo pohvalile vse smučarke.

Za letošnje leto pa je Dragšič povedal: “Zaenkrat obstaja samo načrt A. Tekmi bosta 1. in 2., in to v Mariboru. Tako kot zdaj kaže vse teče po planu. Težko se je zanašati na vreme na dolgi rok, v tem kratkem obdobju pa ne pričakujemo večje odjuge, noči so dovolj hladne, da se lahko zasnežuje, čez dan je sicer zaenkrat res pretoplo, na koncu pa je treba sproti spremljati razmere in pripravljeni smo na to, da se odzovemo sproti. Zaenkrat vse drži, tako da se kar začnite pripravljati na spektakel pod Pohorjem”.

Zmagovalka lanske 54. Zlate lisice v Kranjski Gori je bila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je z veliko prednostjo dobila obe disciplini, tako slalom kot veleslalom, ter posledično tudi zlato in diamantno lisico za pohorski pokal. Slovenske smučarke so lansko leto sicer iztržile manj od pričakovanj – najboljša je bila Tina Robnik s sedmim mestom v veleslalomu.

Avtor: Aljoša Gregorec