Olimpija na večnem derbiju boljša še šestič letos

V nocojšnjem krogu Alpske lige je bil znova na sporedu večni derbi med HDD Sij Acroni Jesenicami in HK SŽ Olimpijo. Še šestič letos so se na koncu veselili Ljubljančani, tokrat je bil izid 5-3. Podobno kot že na zadnjih treh medsebojni obračunih smo bili priča izedno napeti končnici.


Tekmo je otvoril športni direktor NK Maribora Zlatko Zahović, ki je bil tudi častni gost na Jesenicah. Tribune Podmežakle so bile po krajšem premoru v Alpski ligi lepo zapolnjene.

Jeseničani so na led stopili z novimi očmi v vratih. Po poškodbi Clarkeja Saundersa so bili prisiljeni pripeljati novo okrepitev in sicer kanadskega vratarja Matta Climieja. 36-letnik, ki je nekaj minut preigral celo v elitni ligi NHL, je v Slovenijo prispel v ponedeljek, nocoj pa je že zaigral na največjem slovenskem hokejskem obračunu. V obrambi Železarjev sta zaigrala Miha Pesjak in Mathieu Gagnon, kombinacija pri kateri trener Marcel Rodman vztraja od januarja.

Igralski kader so razširili tudi pri Ljubljančanih. Pred dvema tednoma ja za Olimpijo že podpisal Luka Vidmar, prejšnji teden pa sta iz Medveščaka prišla tudi Mark Čepon in Nik Simšič, oba že bivša Zmaja.

Hitro vodstvo in izenačenje

Olimpija je do prvega vodstva prišla že po 26 sekundah. Priložnost je v zadetek spremenil Gal Koren in tako hitro utišal domačo dvorano. Jeseničani so potrebovali nekaj časa, da so se pobrali po začetnem šoku. V teh minutah se je Ljubljančanom ponudila tudi možnost v igri z igralcem več, vendar je niso izkoristili. Nato so gostitelji vendarle začeli igrati bolje. Lepo priložnost je imel v 13. minuti Miha Brus, veselje pa mu je preprečil okvir vrat. Je pa zato imel več sreče Gašper Glavič, ki je z backhand strelom premagal Žana Usa, novopečenega slovenskega reprezentanta.

Druga tretjina pripadla Železarjem

V drugi tretjini so Jesenice povsem prevzele pobudo, Olimpija pa je težko prehaja iz obrambne tretjine. V tej tretjini so Gorenjci dosegli kar dva zadetka. Najprej je Usa v 28. minuti premagal Žiga Urukalo. V 32. minuti se je zgodil tudi pretep med Glavičem in Alešom Mušičem. Posledica tega dejanja je bila kazen za ljubljanskega kapetana in Jeseničani so to priložnost pograbili za podvojitev vodstva. Power-play je izkoristil Phillipe Paradis in Jesenice so na odmor odšle z dvema zadetkoma prednosti.

Preobrat v zadnji tretjini

Vse kar so Jeseničani naredili na poti do morebitne prve letošnje zmage proti večnemu rivalu, je bilo zapravljeno v sklepni tretjini. Olimpija se je v roku dveh minut vrnila v igro. V 44. minuti je svoj prvi zadetek po povratku dosegel Kristjan Čepon, le minuto za tem pa je po protinapadu izenačil Aljaž Chvatal. Za vodstvo zeleno-belih je znova udaril Čepon in po tem zadetku se Železarji niso več vrnili v igro. Sicer so poskušali z igro brez vratarja, je to izkoristil, še en povratnik, Simšič in zabil zadnji žebel v krsto aktualnih državnih prvakov.

Rodman še ni zadovoljen z okrepitvami

V prvi izjavi za Hokej TV je bil vidno razpoložen Jure Vnuk. “Vse je šlo po planu razen jeseniškega vodstva 3-1. To je šport. Jesenice so dobra ekipa, tako da se veselimo nove zmage.” Dotaknil se je tudi novega vratarja Jesenic, ki je igralcem Olimpije kar nekaj časa predstavljal uganko, na koncu pa so mu zabili kar štiri gole. “Mislim, da je branil kar v redu, je pa res, da vseh strelov ne more odbraniti. Poskušali smo zelo veliko.”

Razumljivo je bil veliko manj zadovoljen Marcel Rodman, ki mu je zmaga znova spolzela iz rok. “Vse skozi se že ponavljamo. Za hokejsko zmago je potrebnih 60 minut, včasih tudi več. Mi jih 60 nismo imeli,” je bil kratek nekdanji reprezentant, ki tudi še ni zadovoljen z novimi okrepitvami. “Imajo še malo časa ,” je povedal Rodman, ki bo moral nove točke s svojim moštvom tako iskati drugje.

V četrtek že novi izzivi

Obe slovenski moštvi v Alpski ligi novi tekmi čakata že v četrtek. Olimpija gostuje pri neposrednem konkurentu za drugo mesto Rittnu, Jesenice pa bodo doma pričakale vodilno Val Pusterio.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Domen Jančič