Olimpija na derbiju še do pete zmage v sezoni!

Končal se je še peti medsebojni obračun HDD SIJ Acroni Jesenic in Olimpije v sezoni 2018/19 in zadnji v letošnjem koledarskem letu. Še na peti zaporedni tekmi so bili uspešnejši Ljubljančani, s 4-3. Kot se za derbi spodobi ni manjkalo preobratov in napetosti, tudi med navijači.


Tokratni derbi, drugi zaporedni v Ljubljani je štel zgolj v sklopu Alpske lige. Čeprav je bil zadnji derbi pred današnjim izredno tesen in se je končal z izidom 4-3, pa je prinesel nekatere spremembe v jeseniškem taboru. Trenerja Gabra Glaviča je zamenjal Marcel Rodman, na Jesenice je prišel tudi novi trener vratarjev, Peter Škrabelj. V primerjavi z zadnjo tekmo so bili Jeseničani močnejši tudi za Davida Rodmana, ki se je vrnil po poškodbi. Na drugi strani je za Olimpijo v Alpski ligi debitiral Žiga Pešut.

Olimpija bolje krenila v tekmo, vendar Jesenice prve zabile

V tekmo je bolje krenila Olimpija, ki si je tudi priigrala več priložnosti, vendar vratarja Clarka Saundersa niso uspeli matirati. Zato pa so bili uspešnejši Železarji. Zgoščen prostor pred vrati Ljubljančanov je izkoristil povratnik po poškodbi, Rodman in prinesel veselje lepemu številu gostujočih navijačev.

V nadaljevanju je Olimpija pritisnila proti vratom Saundersa in si priigrala tudi power play. Če jim v igri z igralcem več ni uspelo zadeti pa je to, ko so bile moči izenačene, storil Žan Jezovšek. Jezovšek je z močnim diagonalnim strelom, v višini vratarjevih ramen premagal vratarja gorenjske ekipe. To pa še ni bilo vse kar se je zgodilo v prvi tretjini. Jezovšek je dve minuti pred iztekom ponovno zadel in potrdil, da status bivšega igralca zelo pogosto predstavlja dodatno motivacijo. Sedanji hokejist Olimpije je namreč še lani igral v dresu Rdečih. Domača ekipa je tako na odmor odšla z minimalno prednostjo 2-1.

Šok za domače na začetku druge tretjine

Jeseničani so po premoru na led pridrsali kot prerojeni. Na nejevero domačih in veselje svojih navijačev so v razmiku štiridesetih sekund zrežirali popoln preobrat. Odštevalna ura na semaforju v Tivoliju je kazala 19:20, rezultat pa je bil 3-2 v korist Jesenic. Akcijo za izenačenje je začel Tadej Čimzar, ki je plošček podal pred gol pri tem pa s telesom “odstranil” vratarja Usa in Luki Bašiču ni bilo težko zadeti v prazno mrežo. Zadetek za zaključek preobrata je po podaji Blaža Tomaževiča dosegel Philippe Paradis.

Šokanten uvod v drugo tretjino je presekal domače moštvo, ki je nekaj časa igralo povsem raztrgano in si ni uspelo ustvariti konkretne priložnosti. Šele v zadnjih minutah so se hokejisti Olimpije spet sestavili in prikazali nekaj lepih akcij. Eno izmed njih so vendarle uspeli kronati z zadetkom. Minuto in pol pred koncem srednje tretjine je strel po zraku končal v mreži Jesenic, sprožil ga je Miha Zajc.

V zadnji tretjini odločil en gol

Odločitev tekme je prišla v 44. minuti.
Zmedo pred vrati Jesenic je izkoristil Gal Koren in plošček potisnil za hrbet Saundersa. Železarji so nato napadli, a sreča se jim ni več nasmehnila. Najlepšo priložnost za novo izenačenje in vrnitev v igro, so imeli kmalu po golu Korena, ko je proti vratarju Usu sam krenil Bašič. Slednji pa v solo akciji vratarja Olimpije ni uspel premagati.

Za domače navijače je bilo precej napetih tudi zadnjih nekaj minut, ko sta bila v zelo kratkem času izključena, najprej Anej Kujavec, nato pa še David Planko. Igre z igralcem več pa Jeseničani niso uspeli izkoristiti. Trener Marcel Rodman je verjetno v samem zaključku srečanja želel poskusiti z igro brez vratarja, vendar mu je namero prinesla izključitev v njegovi ekipi. To so ljubljanski hokejisti izkoristili in zadnjo minuto držali plošček v nasprotnikovi tretjini, ter tekmo mirno pripeljali do konca.

Brez nekaj navijaških izgredov ni šlo

Vsekakor veseli dejstvo, da je bila Hala Tivoli lepo zapolnjena. Kot pa veleva navijaška folklora na večnih hokejskih derbijih, brez manjših izgredov ni šlo. V osmi minuti prve tretjine, kmalu po prvem zadetku Jesenic je prišlo do nekaterih provokacij med navijači Jesenic in Olimpije. Po zraku je letelo nekaj kozarcev in bakel, odjeknila pa je celo petarda. Zadevo so precej hitro razrešili varnostniki in policisti, v nadaljevanji do podobnih zapletov ni več prihajalo.

Olimpijo naslednja tekma v Alpski ligi čaka v sredo, ko bodo gostovali pri EC KAC II, v Celovcu. Jeseničani bodo v petek v Podmežakli gostili isto ekipo.

Avtor: Timotej Prosenc