Olimpija danes ob 17.30 gosti Jesenice. Butara: »V interesu slovenskega hokeja je da smo si z Jesenicami enakovredni.«

Čakanja na prvi letošnji večni derbi v Ljubljani je skorajda končano. Danes ob 17.30 bodo na tivolski led pridrsali rivali obeh ekip, oboji pa so pred današnjim obračunom v solidni formi. Tako Olimpija kot Jesenice, se po točkah nahajajo blizu samega vrha Alpske lige, Olimpija jih ima trenutno na računu 33 in je na 5. mestu, za drugouvrščenim EHC Lustenau, pa zaostaja zgolj 5 točk. Tudi Jeseničani še niso predaleč zadaj, z 31 točkami so trenutno na 8. mestu. Derbi je tudi edina tekma, ki je to nedeljo sploh na igralnem sporedu lige. Za naš portal je o pričakovanjih pred derbijem spregovoril tudi predsednik HK SŽ Olimpije, Miha Butara, ki obenem opravlja tudi funkcijo podpredsednika HZS in je hkrati pomočnik direktorja Slovenskih železnic, glavnega sponzorja Zmajev.


Glede na dobre predstave Ljubljančanov se danes Olimpiji obeta velika podpora domačih navijačev, v klubu svarijo celo pred morebitnimi prometnimi zastoji. Tudi Butara si na današnji tekmi želi polnega Tivolija. »Kar se tiče derbija, si želim, da bi bila hala polna in mislim, da tudi bo glede na to, koliko klicev in povpraševanja po kartah smo imeli. Želim si, da bo derbi izjemen, ker v interesu slovenskega hokeja je da smo si z Jesenicami enakovredni, da med nami ni prevelike razlike,« je Olimpijin predsednik zavzel stališče v katerem razmišlja v dobrobit celotnega slovenskega hokeja.

Ni skrivnost, da so v preteklosti rivalstvo zaostrovali nekateri nepričakovani prestopi med obema kluboma. Tako tudi tokrat v Ljubljani igrajo nekateri hokejisti, ki so sicer svoje prve korake naredili na Jesenicah. Takšna sta na primer mladi vratar Žan Us in pa izkušeni reprezentančni branilec Aleš Krajnc. Butara meni, da tovrstni statusi bivšega igralca, na derbiju nimajo večjega vpliva: »Mislim, da zaradi rivalstva, Us in Krajnc nista nič bolj motivirana proti Jesenicam. Glavna stvar je, da so vsi te fantje profesionalci. To je tako kot v službi. Če grem jaz sedaj iz Slovenskih železnic delati na avstrijske železnice, ne bom rekel slabe stvari o Slovenskih železnicah, ampak bom izkušnje, ki sem jih pobral doma poskušal še bolje uporabiti tam. Enako je v hokeju. Oni so profesionalci. Oni to delajo za življenje, za preživetje in tudi oddelajo. Mi navijači lahko nasprotujemo prestopom, in nekoga označimo za barabo, ampak to je služba, tako kot naša.«

Hokejisti Olimpije so zadnji obračun z Jesenicami, v Podmežakli, dobili z visokim rezultatom, 4-0. Trener Jesenic, Gaber Glavič je tedaj izjavil, da so pri Ljubljančanih prevzeli tudi nekaj elementov lanske uspešne jeseniške zgodbe. To izjavo sem prebral. Dejstvo je, da smo mi lansko leto imeli ekipo, ki ni bila slaba, ampak mi celotnih priprav nismo oddelali, ker smo se pozno vključili v to zgodbo. Dobili smo samo tiste igralce, ki so bili na voljo, selekcionirati več nismo mogli. Lani smo celo sezono s Tomažem Vnukom in nato tudi s trenerjem Juretom Vnukom, zelo načrtno spremljali in gledali koga želimo pripeljati. Lahko rečem, da v tem trenutku, z izjemo mogoče enega, dveh, imamo vse igralce, ki smo jih želeli. Od Jesenic nismo ničesar »skopirali«, mi igramo napadalno, imamo izjemno dobre bočne igralce, obrambo imamo odlično… V napadu poskušamo igrati kreativno, lahko bi imeli še kakšnega centra, ki zadeva, ampak smo zadovoljni s tem kar imamo,« je svojo repliko Glaviču podal Butara.

Olimpija letos na sploh laže nekoliko drugačen obraz kot v lanskem letu, ko so bili Jeseničani večinoma boljši nasprotnik in so osvojili tudi naslov državnih prvakov. »Jesenice letos niti približno niso inferiorne, imajo pa dobro moštvo. Imajo Saundersa v vratih. Imajo Paradisa iz Kanade, ki so ga pripeljali pred kratkim. Imeli so tudi Finca Jesseja Jyrkkiö , ki je imel 300 nastopov v EBELU. Pripeljali so tudi Rodmana. Oni nimajo slabe ekipe. Ogrodje imajo močno. Pohvaliti moram tudi njihove mlade, ki so igrali v EBEL juinor ligi in so osvajali lovorike. Tudi slaba serija, ki so imeli je pač trenutek v športu, ko ti ne gre. Nato se ti nekje obrne in z 12-2 so premagali Zel am See. In sedaj imajo »winning streak« (včeraj jih so bili Jeseničani sicer poraženi v Kitzbühelu). Tako, da po mojem nas čaka zelo dobra tekma. Kot vsak predsednik hokejskega kluba pa si želim zmage,« je mnenje o Jeseničanih in pričakovanjih tik pred derbijem strnil Miha Butar.

Tudi v Jeseniškem taboru imajo svoje adute. Gaber Glavič je proti Kitzbühelu uspel spočiti prvega vratarja Clarka Saundersa, ki letos sicer ne dosega takšnih odstotkov kot v lanski sezoni, vseeno pa je še vedno pri solidnih 89,7% ubranjenih strelih. Blesti predvsem kanadska okrepitev, Philippa Paradisa, ki je na sedmih tekmah dosegel kar 6 golov in 2 asistenci. Zaradi nezadovoljstva s finskim branilcem Jyrkkiö, ki je Podmežaklo že zapustil, obrambne naloge sedaj po sili razmer opravljata napadalca Nik Pem in Urban Sodja.

Železarjem gre na roko tudi statistika. V zadnjih dveh letih in pol namreč Olimpija Jesenic doma ni uspela premagati. Nazadnje so na derbiju doma Ljubljančani slavili 11. aprila 2016, ko je klub deloval še pod starim pravnim subjektom HDD Olimpija. Vsekakor si lahko glede na zadnje rezultate obeh ekip obetamo izenačen in zanimiv derbi, ki bo pomenil nov praznik slovenskega hokeja.

Celoten intervju s predsednikom HK SŽ Olimpije, Miho Butaro, boste lahko na našem portalu prebrali sredi naslednjega tedna.

Avtor: Timotej Prosenc