Odlična Lampičeva še naprej v rdečem!

Na tretji preizkušnji letošnjega Tour de Skija je Anamarija Lampič znova izboljšala svoj najboljši rezultat na razdalji v prosti tehniki, v Toblachu je zasedla 16. mesto.


Tretja etapa 14. Tour de Skija je prinesla drugo preizkušnjo na razdalji v prostem koraku, karavana pa se je iz Švice preselila v drugo državo gostiteljico, Italijo, v Toblach/Dobbiaco. Na štartu so ostali trije naši predstavniki, Katja Višnar in Anita Klemenčič sta po Lenzerheideju odpotovali v domovino. Anamarija Lampič je prvič v karieri tekla v rdeči majici vodilne s šprinterskem seštevku Toura in z mislijo na ta seštevek tudi nadaljuje to preizkušnjo. Danes je začela odlično, na 1,7 km, kjer so se delile edine bonus sekunde za seštevek šprinta, je bila sijajna četrta, pred njo so bile le Norvežanka Therese Johaug, Švedinja Ebba Andersson in Američanka Jessica Diggins.

V zadnjih dveh kilometrih izgubila največ

Na tretjem kilometru je Lampičeva imela enajsti čas z 20 sekundami zaostanka za Anderssonovo, ki je je tesno sledila Johaugova. Na polovici 10 km preizkušnje oz. po prvem krogu, je Lampičeva imela še vedno 11. čas, pol minute za vodilno Johaugovo. Na 7,1 km je Lampičeva še vedno imela čas tik za prvo deseterico, bila je na 12. mestu, le 0,8 sekunde za deseto Jonno Sundling. Dva kilometra pred ciljem je znova imela 11. čas, le stotinko za deseto Nemko, Katherino Hennig, v zadnjih dveh kilometrih pa je nekaj sekund izgubila in je v cilj prišla na končnem 16. mestu z zaostankom minute in petih stotink za zmagovalko. Lampičeva je tako še za eno mesto izboljšala najboljšo uvrstitev na razdalji v prostem koraku, ko je bila v Lenzerheideju na 17. mestu.

“Načrt je bil, da se zapodim do 1,7 km, da bi pobrala vse točke. Nato sem ubrala nekaj vmesnega, nisem šla čisto z rezervo. Držala sem to, proti koncu pa mi je zmanjkovalo moči. Vseeno pa se mi zdi, da je bila to dobra tekma, zadovoljna sem. Na zadnjih tekmah imam hitrejše štarte kot v preteklosti. To je očitno dobro, da že takoj ne izgubim preveč. V takem ritmu moram nadaljevati. Jutri bo spet klasika po treh tekmah in videli bomo, kako se bo razpletlo,” je povedala naša najboljša tekačica na smučeh v zadnjem obdobju.

Fabjanova odpotovala domov

Druge zmage na letošnjem Touru se je razveselila Johaugova, le 0,7 sekunde je zaostala rojakinja Ingvild Flugstad Östberg, tretja je bila mlada Švedinja, Ebba Andersson z zaostankom 10,2 sekund. Druga naša predstavnica na štartu, Vesna Fabjan, je zasedla 59. mesto z zaostankom treh minut in 43 sekund za Johaugovo, ki je tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku turneje. Fabjanova je po današnji etapi zapustila njen že 13. Tour de Ski.

V skupnem seštevku ima Norvežanka 21 sekund naskoka pred do danes vodilno Rusinjo Natalijo Neprjajevo, Lampičeva je z drugega padla na sedmo mesto z zaostankom 57 sekund za Norvežanko. Ostaja pa Lampičeva v vodstvu po točkah, kjer ima po treh etapah dve točki prednosti pred Jessico Diggins in osem pred Therese Johaug.

Rusi do trojne zmage, velik zaostanek Kläba

V sončnem Toblachu so tekači s tretjo etapo opravili še pred tekačicami. Na 15 km je konkurenco močno ugnal Rus Sergej Ustjugov, ki je zmagal z 22,6 sekundami prednosti pred rojakom Ivanom Jakimuškinom, tretji je bil še en Rus, Aleksander Bolšunov z 29 sekundami zaostanka. Ustjugov je tudi v skupnem vodstvu na turneji, Bolšunov zaostaja že 27 sekund, danes 17. Johannes Hösflot Kläbo pa še deset sekund več, preostali pa že krepko več kot minuto. Med 77 uvrščenimi je tudi Miha Šimenc, ki je danes zasedel 64. mesto, skupno pa je na 73. mestu z zaostankom 6:45 minut za vodilnim Rusom.

Novoletni dan bo prinesel zasledovalni tekmi v klasični preizkušnji, prva bodo tokrat v smučini dekleta ob 11.40 uri. Slovenijo bosta jutri tako zastopala le še Anamarija Lampič.

Vir: Smučarska zveza Slovenije