Od bratov Prevc smo pričakovali več!

Včeraj so se na skakalnici Heini-Klopfer v Oberstdorfuo odvijale prve kvalifikacije za že 67. novoletno skakalno turnejo. Glavni trener Gorazd Bertoncelj ni zadovoljen z dosežki slovenskih skakalcev, saj je pozitivno ocenil le prvi trening skok Bora Pavloviča in Timija Zajca. Brata Prevc sta skala pod pričakovanji, na tekmo pa se je uvrstilo le pet slovenskih orlov.

Rezultat iskanja slik za skoki timi zajc


Timi Zajec je s 15. mestom, kljub zdravstvenim težavam v zadnjih dneh, dosegel najboljši rezultat. “Jutri moram narediti boljši skok, danes sem skočil slabše, le povprečno, pa bo vse v redu. Veseli le dejstvo, da sem se danes tudi s povprečnim skokom zlahka uvrstil na tekmo. Vseeno sem skupno naredil tri dokaj konstantne skoke. V kvalifikacijah sem naredil manjšo napako na mizi, kar mi je vzelo kar nekaj metrov. Jutri upam na boljši izplen,” je po kvalifikacijah povedal Zajc.

Drugi, s katerim je bil trener Bertoncelj še zadovoljen, pa je bil Jernej Damjan na 21. mestu. Preostali Slovenci se niso uvrstili niti med najboljšo trideseterico. “Pozitivnega veliko ni bilo. Prvi trening skok Bora Pavlovčiča in pa Timija Zajca lahko ocenim pozitivno. Zadnji je imel v teh dneh težave. Vse od državnega prvenstva ni skakal. Jemal je antibiotike. Danes je bil prvič po štirih dneh sploh aktiven. Nič ni treniral, niti kondicijsko,” je za Sportal razočarano dejal Gorazd Bertoncelj.

Veliko več so pričakovali predvsem od bratov Prevc. Domen je celo ostal brez tekme, kar ne žalosti le njega, temveč tudi strokovni štab: “Ekstremno prezgoden je bil. Tako prezgoden, da ni mogel več odskočiti in je bil nato prenizko nad hrbtiščem. Vlekel je, nato pa dobil še slabše ocene. Od njega smo veliko pričakovali. Zlasti, ker je zadnje dni v Kranju dobro skakal.”

Slabo je kazalo tudi starejšemu bratu Petru, saj je že na treningu skakal pod pričakovanji in v kvalifikacijah za las ujel vstopnico za prvo tekmo novoletne turneje. Kot so povedali za Sportal je Peter večinoma sam kriv za slab rezultat: “Peter se ni našel, potem je imel nerazumljive težave z ravnotežjem. Precej zgodaj je odskočil, za mizo pa imel težave. Spraševali smo se, ali je mehanska okvara na okovju morda kriva, da se to dogaja. Nato smo ugotovili, da je bila ena palčka daljša od druge, zato se je pojavila asimetrija. Pred desetimi dnevi je skakal in preizkušal druge dimenzije. Potem je dal stare palčke nazaj in skakalci nato sami regulirajo višino – koliko se peta dvigne. Malomarnost. Njegova dolžnost je, da za to poskrbi. Prav tako se mora tehnično in psihološko drugače lotiti skoka. Verjamem, da bo šlo na boljše.”

Kljub vsemu Bertoncelj verjame, da bodo tekmovalci naredili korak naprej, čeprav bodo imeli v prvi seriji na izpadanje precej težke pare.

Pari slovenskih skakalcev na tekmi v Oberstdorfu:

Markus Eisenbichler – Jernej Damjan

Bor Pavlovič – Viktor Polašek

Moritz Baer – Timi Zajc

Anže Semenič – Roman Koudelka

Peter Prevc – Daniel Huber

Avtor: Edisa Abdič