Obetaven nastop slovenskega mladca v Italiji

V soboto so bile v italijanski Modeni na sporedu moške kvalifikacije druge tekme za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air). Kar 52 deskarjev iz 21-ih držav se je za večerni nastop v finalu merilo v dveh skupinah. Iz vsake se je v zaključni del tekmovanja uvrstilo pet najboljših. Naj Mekinc je v prvi skupini zasedel trinajsto mesto, kar je zadostovalo za skupno 26. mesto.  


Po ženskah, ki so s kvalifikacijami opravile že v petek, so se za mesta v sobotnem večernem finalu pod žarometi potegovali še moški. 18-letni Ljubljančan Naj Mekinc je prvega izmed dveh kvalifikacijskih skokov opravil solidno, višjo oceno je izgubil zaradi napake pri doskoku.

Pristanek ni bil idealen

“Naj je dobro odskočil in v zraku naredil vse potrebno, žal pa pristanek ni bil povsem idealen. Če bi bila snežna podlaga na mestu, kjer je pristal, ustrezno utrjena, do napake zagotovo ne bi prišlo in tekmo bi zaključil vsaj deset mest višje ali celo v prvi petnajsterici,” so njegov nastop ocenili v slovenskem taboru in dodali, da je imel Mekinc zelo dobro pripravljeno in hitro desko, kar pomeni, da je imel kljub močnemu vetru v prsa dobro hitrost, ki je osnova za dober skok.

V drugo premočna rotacija

Mekinc je v drugo, po dogovoru s trenerji, še enkrat poizkušal z zahtevnim ˝backside1260°˝, a je bila rotacija nekoliko premočna. Drugi skok se mu je povsem ponesrečil, tako da je za končni rezultat štel prvi, za katerega je prejel oceno 62,50. Tako kot trenerska ekipa, je tudi v tem trenutku naš najboljši deskar prostega sloga, z opravljenim zadovoljen.

Za Slovenci super konec tedna

“S samo tekmo in skokom sem zadovoljen, saj sem uspešno izvedel načrtovani skok in tudi pristal. Pristanek sicer ni bil najlepši, a sem tudi zaradi razmer na doskočišču lahko zadovoljen. Za nami je super konec tedna,” je z obetavnim nastopom zadovoljen naš perspektivni deskar, ki je v Modeni dosegel svoj peti najboljši rezultat v svetovnem pokalu in tretji najboljši izid v disciplini ˝Big Air˝.

Sledita tekmi na Kitajskem in ZDA

Urška Pribošič je v Modeni zasedla deveto mesto. Po mnenju deskarskih strokovnjakov in tudi avstrijske zvezdnice Anne Gasser so jo sodniki najbrž prikrajšali za nastop v velikem finalu. Skupaj z Mekincem bo v novembru največ trenirala v Avstriji. Naslednji mesec oba čakata še dva nastopa na mestnih tekmah za svetovni pokal v skokih prostega sloga – 13. decembra v Pekingu in 20. decembra v Atlanti. Še pred big air& slopestyle specialisti se bodo prvič v sezoni za točke svetovnega pokala pomerili tudi deskarji in deskarke prostega sloga, ki tekmujejo v snežnem žlebu half pipe. Ti bodo 12. decembra deskali v Združenih državah Amerike, Slovenijo pa bo zastopal Tit Štante.

Vir: Smučarska zveza Slovenije