Obeta se prava planiška idila

V sredo se bo z uradnim preizkusom Letalnice bratov Gorišek začel zaključni del svetovnega pokala v tej sezoni. V ponedeljek je organizatorjem malce ponagajal sneg, toda velikanka, ki letos praznuje svojo 50. obletnico bo pripravljena! Ne le to, obeta se prava planiška idila, saj naj bi bilo vreme v času tekem naravnost fantastično.


Sneg je v ponedeljek zajel večji del Slovenije, padavin ni manjkalo tudi v Planici. Zapadlo je do 25 cm snega, kar pa ne predstavlja grožnje letalnici bratov Gorišek. “Nov sneg pomeni, da ga bomo morali od 180 metrov naprej pobrati ven. Zgoraj na letalnici ga ne bo treba. Prav tako bomo morali počistiti parkirišče. Pričakujem, da bodo s stroji še jutri in v sredo odstranjevali odvečni sneg. Planiški delavci so doživeli že marsikaj hujšega. S strojno opremo pa ne bo težav. Sneg ni ovira,” je sporočil Jelko Gros, ki bo imel v Planici funkcijo vodje tekmovanja.

Sonce in pomladanske temperature

V sredo ob 10. uri je predviden uradni preizskus letalnice. Kot prvi naj bi se po zaletni smučini spustil Rok Tarman. Takrat je sicer napovedan nekoliko močnejši veter, a le za tisti dan, saj je potem napoved zelo lepa. Od srede naprej je predvideno sonce, v soboto pa celo 12 stopinj Celzija. Lepšega zaključka si torej organizatorji in skakalci ne bi mogli zaželeti. Zlasti, ker bo ponoči še hladno in bo sneg dovolj čvrst, da ne bo nagajal glavnim akterjem v zraku.

Organizatorji in gledalci računajo na termiko

Skakalci si želijo prav posebnega pojava v dolini pod Poncami, in sicer termike. Ta začne delovati, ko se nasprotni hrib ogreje. Posledično se začne zrak izpodrivati gor in nad letalnico nastane zračna blazina. Ta veter deluje v spodnjem delu velikanke in omogoča ekstremne daljave v bližini rekorda, saj začenja skakalca dvigovati. Trenutno ima rekord Vikersund, kjer je Stefan Kraft z 253,5 metra postavil najdaljšo znamko.

Čas ko se dolina navadno ogreje je od 11. do 12. ure, zato sta četrtek in sobota zaenkrat videti najbolj idealna za dolge polete. Petkova tekma je tradicionalno popoldne, kjer so skakalci vajeni vetra v hrbet a navadno tudi takrat dolgih poletov ne manjka. Vsekakor bodo gledalci z rekordom ali brez prišli na svoj račun. Njihova velika želja pa je prav tako, da bi kateremu od slovenskih skakalcev uspelo poleteti na zmagovalni oder. Najboljša možna reklama za prihod navijačev v dolino pod Poncami sta bili nedeljska zmaga Domna Prevca na letalnici v Vikersundu in ekipno prvo mesto dan poprej.