Ob hitrih asih s(m)o lahko optimistični

Tim Mastnak v novo sezono vstopa z željo po velikem kristalnem globusu

Po deskarjih prostega sloga, za katerimi sta že dve tekmi svetovnega pokala v skokih prostega sloga, se bodo v soboto in nedeljo prvič v letošnji sezoni za točke svetovnega pokala pomerili še alpski deskarji.


Na novem prizorišču v ruskem Bannoyeu najboljše svetovne deskarke in deskerje na snegu konec tedna čakata paralelni veleslalom (sobota, 7.12.) in paralelni slalom (nedelja, 8.12.). Na uvodnih preizkušnjah bo nastopila tudi izkušena slovenska četverica Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir in Gloria Kotnik, ki je s treningom v italijanski Cortini d´Ampezzo uspešno zaključila jesenski del snežnih priprav.

Želijo si dobrega začetka

V Rusijo je moška trojka s trenerjem Izidorjem Šušteršičem odletela v ponedeljek, Gloria Kotnik pa je bila že prej v neposredni bližini prizorišča prvih dveh tekem za svetovni pokal. Tam se pripravlja na decembrski rusko-italijanski izziv s tremi veleslalomi in slalomom.

˝Do božično-novoletnega premora smo na relaciji Dolomiti – Rusija – Dolomiti. Vsi v ekipi smo dobre volje in komaj čakamo, da se začne zares. Želimo si dobrega začetka in nato tudi nadaljevanja. Zmage in zmaga v skupnem seštevku? Seveda. Marsikdo realno napada ta cilj, konkurenca je zgoščena, ampak naši asi so hitri, tako da smo lahko optimistični,˝ je pojasnil Šušteršič, ki je s pripravljalnim obdobjem zadovoljen.

Slovenski deskarji bodo favoriti za najvišja mesta na vsaki tekmi

˝Oktober je bil dober in lep, november pa ne preveč. Ampak takšna je narava našega športa. Smo izkušeni, tako da smo se znašli. Izkoristili smo dobre dneve na avstrijskih ledenikih, teden dni slalomskega treninga pa smo opravili tudi v dvorani v belgijskem Peeru in tako razbili rutino ledeniških treningov.”

Favorit na vsaki tekmi

Tim Mastnak, ki je že konec oktobra na srečanju SloSki športnikov  v Kopru napovedal, da bo jesen preživel na evropskih ledenikih, je z opravljenim delom v ključnem pripravljalnem obdobju zadovoljen in se ne otepa vloge ˝kapetana˝ močne slovenske ekipe ter enega izmed favoritov za zmago na prav vsaki tekmi.

˝Seveda vem, da sem konkurenčen. In ne bežim od tega. Dejstvo pa je, da nas je kar precej, ki deskamo na zavidljivi ravni, ˝ ocenjuje Celjan, ki po duši ostaja veleslalomist. ˝Najraje imam hitrost in dolge zavoje. A tudi v slalomu, ki sem se mu precej posvečal že ob koncu lanske sezone, sem konkurenčen. V Rusijo torej odhajam z dobrimi občutki. Zadnja dva tedna smo res odlično trenirali. Upam, da bom na uvodnih tekmah uspel prikazati takšne vožnje kot lani in bom nato konstanten vse do marca. Če bo šlo vse po načrtu, bom ostal nasmejan.”

Rogla bo eden izmed vrhuncev sezone

Zelo dobro prizorišče in okoliš pozna Rok Marguč˝Veseli me, da bomo končno tekmovali v tem delu Rusije. Zaradi pravzaprav puščavskega podnebja tu redko zapade več kot centimeter ali dva snega. Je pa hladno, tako da z zasneževanjem nimajo težav. Sneg je specifičen, ker ni vlage. Seveda potrebuješ nekaj časa, da se na razmere privadiš, ampak potem steče. Meni je ta, prava Rusija, zelo všeč.”

“Samozavestno in z dobrimi občutki odhajam v Rusijo in v novo sezono,” pravi Rok Marguč (foto: Miha Matavz/FIS)

Marguč po dolgem tekmovalnem premoru zaradi poškodbe (poškodoval se je na lanskem svetovnem prvenstvu v ZDA, op.p.) še bolj nestrpno kot sicer pričakuje nov štart in sezono v kateri bo eden od vrhuncev seveda domača januarska tekma na Rogli: ˝Samozavestno in z dobrimi občutki odhajam v Rusijo in v novo sezono. Rogla? Seveda bo eden izmed vrhuncev. Uvrstitve ne bom napovedoval, najbrž pa ni skrivnost kakšne so moje želje.”

Ledeniško rutino razbili v Argentini in na Finskem

Podobne želje kot štajerski dvojec ima tudi Žan Košir. Izkušeni Gorenjec poudarja, da bo tekmoval dokler bo lahko realno računal na stopničke: ˝Cilji so torej jasni. Ne samo na prvih dveh tekmah, ampak na vseh, ki me čakajo do konca sezone. Poletje in jesen sta bila dolga. Letos sem ledeniško rutino razbil s treningi v Argentini in na Finskem. Veliko sem bil v kontaktu s konkurenco, tako da vem kam sodim. Zanimivo bo! V tem trenutku nima težav s poškodbami, ki so bile v preteklosti stalnica.

“Veliko sem bil v kontaktu s konkurenco, tako da vem kam sodim. Zanimivo bo!” napoveduje Žan Košir

“Telo me občasno še opomni, ampak v tem trenutku sem fizično zelo močan,˝ je samozavesten Košir in dodaja, da je tudi zato letos izbiral telesu prijaznejše destinacije:˝Treninge prilagajam vremenskim razmeram. V brutalnih razmerah ne želim trenirati. V Argentini in na Finskem so bili pogoji dobri. Že sama nižja nadmorska višina (od 200 do 1800 m) omogoča količinsko več treningov, sneg je drugačen kot na ledenikih. Seveda to ne pomeni, da sem ledeniške treninge prečrtal. Še daleč od tega, ampak tam treniram le, če je snega dovolj in je vidljivost ustrezna. Verjetnost za obnovitev ali novo poškodbo tako skušam zminimalizirati.”

Informacije iz prve roke

V okolišu, kjer bosta prvi tekmi je pred leti že deskal, pridobil pa je tudi že več aktualnih koristnih informacij s strani ruskih deskarjev. Nedvomno pa bodo Koširju & Co. koristile tudi informacije s prve roke, ki jim jih bo ob prihodu v Rusijo lahko ponudila reprezentančna kolegica Gloria Kotnik, ta je tako kot Košir jeseni del priprav opravila v Argentini, potem ko se je lani jeseni odločila za Novo Zelandijo.

Vir: Smučarska zveza Slovenije