O koncu kariere zdaj razmišlja še Jurij Tepeš

Ob odhodu slovenskih skakalcev v Planico je Robert Kranjec uradno potrdil, da bo letošnja Planica njegova zadnja v karieri. Zdaj je tudi Jurij Tepeš dal vedeti, da se spogleduje s tovrstno odločitvijo, čeprav bi rad še vztrajal do svetovnega prvenstva v poletih, ki ga prihodnje leto gosti prav naša Letalnica bratov Gorišek.


“Končno smo spet v Planici. Počasi bo konec sezone. Jutri bo bolj sproščeno. Danes je bila tekmovalna negotovost. Kvalifikacijski skok je bil preveč na sigurno. Današnji cilj sem izpolnil, jutri grem na polno,” je Jurij Tepeš za Sportal ocenil četrtkov dan na Letalnici bratov Gorišek.

Letošnja sezona je bila za Jurija težka. Trener Gorazd Bertoncelj mu je sicer dal priložnost, da nastopi v poletih v Oberstdorfu, kjer je bil dvakrat 26. Glede na to, da je znan letalec, si lahko točke obeta tudi na petkovi posamični preizkušnji v Planici.

Odprta možnost da zaključi s kariero

Kljub točkam v Avstriji pa Tepeš preživlja težke čase. “To je nočna mora vsakega skakalca. Vedeti morate, da celotno leto treniramo na polno. Odrekamo se vsemu, potem pa ne dosežeš tistega, za kar treniraš. Letošnja sezona je bila zame porazna. Rad bi dobil v Planici še kakšno točko, da dobim motivacijo za naprej. Sicer bom videl, kako bo.”

Dodaja še, da razmišlja tudi o slovesu in sprejel enako odločitev kot Robert Kranjec. “Tudi ta možnost je odprta. Po sezoni se bomo usedli. Zdaj je bilo preveč stvari na Smučarski zvezi Slovenije pred Planico. Po sezoni bomo videli, kje smo in kako smo. Ne bi rad delal stvari na pol. Vem, da sem vedno vsako stvar v življenju naredil stoodstotno. Če ne morem dosegati rezultatov na najvišji ravni, potem je brez zveze,” razmišlja šele 30-letni Tepeš.

Želja po povratku med najboljše zaenkrat ostaja

Jasno je, da si želi trenirati s skakalci v A reprezentanci, potem ko je padel v B ekipo. “Želel bi imeti prave pogoje za trening. Vem, da lahko. Naslednje leto je svetovno prvenstvo v poletih v Planici. To bi bil moj največji cilj v karieri. Vem, da sem lahko tudi s povprečnimi skoki, kot danes, zraven. Sem pa dokazal, da sem lahko z dobrimi skoki tudi spredaj. Veliko imam za pokazati, vendar na silo ne gre.”

Najtežje je seveda pomanjkanje rezultatov kljub trdemu delu: “Vsemu se odrekam in ni rezultatov. Tega odrekanja je veliko – paziti moramo na hrano, počitek, na vse. Tega je 365 dni na leto. Enkrat mora biti dosti, čeprav vem, da imam še veliko za pokazati. Nisem se še odločil.”

Sladko-grenka zmaga Tepeša v Planici, ko je kolegu Prevcu nehote “izmaknil” globus.

Tako Tepeš Kot Kranjec sodita med najboljše slovenske letalce vseh časov. Še nedolgo nazaj sta bila oba pri samem vrhu, kjer jima je družbo delal Peter Prevc. Toda prihajajo novi časi. Svoja krila vse bolj razpirata mlada Domen Prevc in Timi Zajc, medtem ko Slovenija še vztrajno upa na vnovični preporod starejšega od bratov Prevc. Kljub težkim odločitvam slovenskih veteranov v poletih, naši orli iz sezone v sezono dokazujejo, da smo Slovenci rojeni za letenje.