Novoletna turneja je za vogalom, Slovenci z visokimi cilji

Slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih je pokomentirala tekme v Engelbergu, ki so bile tudi zadnje pred novoletno turnejo štirih skakalnic. Glavni trener Gorazd Bertoncelj Švico zapušča z mešanimi občutki priznal pa je, da je za nedeljske slabše rezultate kriv strokovni štab, saj so imeli slovenski skakalci neustrezno pripravljene smuči. Ne glede na vse so zdaj z mislimi že pri novoletni turneji.


Razlog za povprečne rezultate, sploh na nedeljski preizkušnji, je za 24 ur pojasnil Gorazd Bertoncelj in dodal, da so vse moči že uperjene proti novoletni turneji, na kateri bo Slovenija lahko nastopila z (zgolj) šestimi skakalci. “Iz Engelberga smo se vrnili z mešanimi občutki, saj je šlo veliko stvari narobe. Slab telemark je v soboto Domnu odnesel stopničke, Petru pa finale, v nedeljo pa smo naredili napako mi. Velik ‘kiks’ strokovnega štaba je bil, da nismo izbrali ustrezne maže za smuči, tako da so imeli naši fantje vsi znatno nižje zaletne hitrosti glede na tekmece, pa še težje je tako skakati.”

“Premor do Oberstdorfa, kamor bomo odpotovali 29. decembra, je za nas dobrodošel. Čakajo nas priprave na Bloudkovi velikanki v Planici, česar se veselimo. Fantje bodo v teh desetih dneh opravili pet skakalnih treningov ter še pet za fizično pripravo, dva dneva okrog božiča pa bodo imeli prosta, da malo spočijejo glave,” je o pripravah pred samo turnejo še spregovoril Bertoncelj.

Domna Prevca po padcu boli le ego, Peter po dolgem času občutil tremo

Mlajšemu od bratov Prevc, ki je v Ruki dvakrat končal tik pod zmagovalnim odrom in bil v igri za stopničke tudi v Rusiji, je vrhunsko uvrstitev v Engelbergu vzela napaka pri slabemu doskoku v telemarku, kar je rezultriralo v padec. “Po padcu me nič posebej ne boli, morda malo le ego. Škoda. A dejstvo je, da celo poletje nisem skakal v telemark in zdaj se mi je to očitno maščevalo. A dovolj časa je še za pripravo, zdaj bom vadil tudi doskok in verjamem, da bo vse v redu,” je objasnil Domen Prevc, ki si na novoletni turneji želi končati med najboljšimi tremi.

Engelberg je zaznamovala tudi vrnitev Petra Prevca. Naš najboljši skakalec vseh časov priznava, da je po dolgem času spet občutil tremo in vznemirjenje, hrati pa se je zavedal kvalitetnih priprav v obdobju pred samim nastopom na skakalnici. “V tem času smo naredili vse, kar smo lahko. S povprečnima skokoma sem nekje na robu petnajsterice, z dobrima že bližje ‘top 10’, vrhunska bi me že pripeljala proti vrhu,” je povedal Peter Prevc in priznal, da je bilo v petek ob povratku v svetovni pokal vse skupaj zanj zelo stresno.

“Najhuje je bilo na prvem skoku za trening, a potem je k sreči steklo. Kvalifikacije sem dobro opravil, čeprav je bilo še nekaj prostora za izboljšave, v soboto sem sam naredil napako, dokončno pa mi je finale odnesel doskok, v nedeljo pa sem se spet lepo zbral za nastop in osvojil nekaj točk. Zdaj imam še deset dni časa za trening do naslednjih tekem in dobro ga bom izkoristil,” je še dodal nekdanji zmagovalec novoletne turneje.

Pred odhodom na prvo postojanko turneje v Oberstorfu skakalce čaka še državno prvenstvo. V nedeljo se bodo zbrali v Planici in se za naslove pomerili na Bloudkovi velikanki. Četverica skakalcev za turnejo je že znana ‒ Peter in Domen Prevc, Timi Zajc ter Jernej Damjan ‒, preostala dva bo Bertoncelj skupaj s strokovnim štabom določil po državnem prvenstvu.

Avtor: Nel Daugul