Novoletna turneja brez Gregorja Schlierenzauerja

29. decembra se bo z Novoletno turnejo začel prvi vrhunec letošnje skakalne zime, na tem svetovno znanem dogodku pa ne bo dvakratnega lastnika zlatega orla Gregorja Schlierenzauerja.


Daleč sta leti 2012 in 2013, ko je Gregor Schlierenzauer na novoletni skakalni turneji dvakrat zapored ugnal vso konkurenco. Prav od tedaj pa so njegovi rezultati v upadu in nekoč najboljši skakalec sveta, ki si je ta naziv služil dobre tri sezone, že dolgo ni več to kar je bil.

Trenutno 33. skakalec svetovnega pokala se je po skromnem izkupičku na prvih treh postajah nove sezone (Wisla, Ruka, Nižni Tagil) in zgolj 22 zbranih točk umaknil na treninge. Nedolgo nazaj so iz avstrijskega skakalnega tabora takrat sporočili, da so 28-letni zvezdi avstrijskega skakanja pripravili individualni program, ki naj bi mu pomagal do Novoletne turneje dvigniti več kot potrebno formo. A realnost na treningih s pomočnikom glavnega trenerja Florianom Lieglom ni povsem sledila željam.

Po pretehtanih opcijah so se v avstrijskem skakalnem taboru odločili, da Schlierenzauer za vrnitev v tekmovalni ritem svetovnega pokala potrebuje več časa, tako da bo po svežih informacijah novoletno turnejo izpustil. Glavni trener reprezentance Andreas Felder verjame, da se lahko njegov cenjeni varovanec vrne,takrat ko se bodo vrnili pravi občutki in ko bo zopet dobro pripravljen. Kot je še povedal za domači ORF, si želi predvsem stabilne Schlierenzauerjeve forme med domačim svetovnim prvenstvom februarja v Seefeldu.

Avstrija v ogenj za enkrat zagotovo pošilja tri kvalitetne skakalce, ki pa v letošnji sezoni še niso pokazali presežka. To so Stefan Kraft, Daniel Huber in Michael Hayböck. Preostalo trojico bodo določili po tekmah celinskega pokala v Švici. Tam bodo tekmovali še najverjetnejši izbranci za turnejo Manuel Fettner, Clemens Aigner, Philipp Aschenwald in Markus Schiffner, pridružila pa se jim bosta tudi skakalca nižjega razreda Thomas Hofer in Ulrich Wohlgenannt.

Znana pa je slovenska šesterica orlov, ki se bodo podali na turnejo štirih skakalnic. Po današnjem državnem prvenstvu je jasno, da bo Gorazd Bertoncelj s seboj vzel državnega prvaka Timija Zajc, Petra Prevca, Domna Prevca in Jerneja Damjana, slovenskega podprvaka Anžeta Semeniča in danes bronastega Bora Pavlovčiča. 

Spored Novoletne Turneje 2018/19

Oberstdorf

Sobota, 29. december
16.30 kvalifikacije

Nedelja, 30. december
16.30 tekma

Garmisch-Partenkirchen

Ponedeljek, 31. december
14.00 kvalifikacije

Torek, 1. januar
14.00 tekma

Innsbruck

Četrtek, 3. januar
14.00 kvalifikacije

Petek, 4. januar
14.00 tekma

Bischofshofen

Sobota, 5. januar
17.00 kvalifikacije

Nedelja, 6. januar
17.00 tekma

Avtor: Nel Daugul