Novo moštvo v ligi NHL

Po lanski priključitvi Vegas Golden Knightsov se ligi NHL obeta nova razširitev. Tokrat je ta napovedana za sezono 2021/22, novinec pa naj bi bil klub iz Seattla. Seattle se bo pridružil pacifiški diviziji, kjer barve Los Angelesa brani tudi naš Anže Kopitar. Od leta 2021 dalje bo tako v ligi NHL 32 klubov.


Pridružitev Seattla je glasno pozdravil tudi Gary Bettman, komisar lige: »Danes je vznemirljiv in zgodovinski dan. Ligo bomo širili v eno od bolj inovativnih, lepih in hitro rastočih mest. Veseli nas, da bo Seattle del naše ligaške družine.« piše Sportal. Seattle bo domače tekme igral v Key Areni, glavni pobudnik projekta pa je ameriški milijarder, David Bonderman. Novi klub naj bi moral za pridružitev elitni severnoameriški ligi plačati vrtoglavih 650 milijonov dolarjev, ki pa si jih bo med seboj razdelilo 30 klubov, pri čemer še en novinec, Las Vegas, ne pride v poštev.

Kljub temu, da Seattle v zadnjih desetletjih ni imel svojega predstavnika v ligi NHL, pa hokejske zgodovine tega mesta ne gre zanemariti. Leta 1915 ustanovljeni Seattle Metropolitants so namreč v letu 1917 osvojili Stanleyev pokal in s tem postali sploh prvi ameriški dobitniki te prestižne lovorike, ki v hokejskem svetu velja za sveti gral. S tem je bila tudi prvič prekinjena prevlada kanadskih klubov, ki so pokal v rokah držali vse od leta 1893, ko jo je prvič osvojil Montreal. Takratna ekipa Seattla je igrala v Seattle Ice Areni, klub pa je deloval izredno kratek čas, saj so ga leta ukinili že leta1924. Ali bo Anže Kopitar leta 2021, ko bo dopolnil 34 let še imel možnost stati nasproti novo nastalemu Seattlu bo pokazal čas, Kralje pa vsekakor lahko veseli vrnitev na zmagovalna pota, na zadnji tekmi proti Carolini. Los Angeles Kings so goste nadigrali v končnici, ko so zabili odločilna 2 gola.

Prihod Seattla v Pacifiško konferenco bo povzročil premik Arizona Coyotes v centralno divizijo zahodne konference, drugi tovrstnih sprememb, pa naj ne bi bilo. Poleg sprejetja novega kluba je Bettman napovedal tudi novo, višjo plačilno kapico, kar pomeni da bodo lahko klubi v novi sezoni zapravljali več. Letos je ta 80 milijonov, prihodnje leto pa naj bi znašala 83 milijonov.

Avtor: Timotej Prosenc