Novi trener turške reprezentance je Primož Peterka

Primož Peterka je januarja prevzel vodenje A-ekipe turške reprezentance v smučarskih skokih. S svojimi novimi varovanci bo v sredo opravil že prvi trening in sicer v Planici. Kot je povedal v pogovoru za Sportal, mu nova vloga predstavlja velik izziv in motivacijo.


“Stanje v turški reprezentanci trenutno je, kakršno je. Vidi se, da so bili skakalci nekaj mesecev brez trenerja in posledično tudi brez skokov, tako da nas čaka kar nekaj dela. Verjamem, da imamo še veliko prostora za napredek in da se bo ta tudi zgodil. To me res veseli,” je v Sportalovem pogovoru stanje v turški reprezentanci na kratko strnil Peterka. “Vse skupaj mi predstavlja velik izziv, motivacija je na res visoki ravni,” zagotavlja zdaj že legenda slovenskih skokov, ki bo konec meseca dopolnil okroglih 40 let.

Želja po dolgoročnem sodelovanju

“Dogovarjamo se za bolj dolgoročno obliko, do naslednjih olimpijskih iger, a dogovori še potekajo. Želim si, da bi imel tudi slovenskega pomočnika, vsaj enega, a tudi glede tega se še dogovarjamo,” pravi Peterka, ki dodaja, da gre za enkrat za sodelovanje kratkoročnejše narave.

S SZS ostaja v dobrih odnosih

Eden najuspešnejših slovenskih skakalcev vseh časov in dobitnik dveh velikih kristalnih globusov poudarja, da s Smučarsko zvezo Slovenije in njenimi glavnimi akterji ostaja v dobrih odnosih in da med njimi ni nobenih zamer.

Pogodba o sodelovanju s Turčijo mu je stekla takoj po tem, ko je predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič podpisal pogodbo o prekinitvi sodelovanja s Peterko. To je javno oznanil na novinarski konferenci namenjeni proslavljanju drugega mesta Timija Zajca, na tekmi svetovnega pokala v japonskem Sapporu.

Mlada turška ekipa že jutri v Planico

Baza treningov turške reprezentance je sicer v domačem Erzurumu, del treninga pa bo opravljen tudi v Sloveniji. Že jutri se Peterka na prve skoke z ekipo odpravlja v Planico. V Slovenijo so pripotovali štirje turški skakalci, stari 18 let in več.

Peterka je aktivno športno kariero sklenil leta 2011. Več let je bil pomočnik Staneta Baloha, trenerja ženske skakalne reprezentance, lani pa je prevzel delo trenerja v Državnem panožnem nordijskem centru Kranj.