Nov večni derbi se bliža! Pri Olimpiji samozavestni.

Pred jutrišnjim večnim hokejskim derbijem, ki bo na sporedu v Hali Tivoli ob 17:30, so v taboru Olimpije samozavestni. Na zadnjih štirih obračunih proti Jesenicam namreč ne poznajo poraza in nadejajo se, da bo pri tem tudi ostalo še nekaj časa. Železarje, Ljubljančani pričakujejo z lepo popotnico tesne zmage proti mladi ekipi Salzburga, ki trenutno Olimpiji predstavljajo neposrednega nasprotnika v boju za najvišja mesta lige AHL. Izkupiček tokratnega obračuna večnih rivalov bo tokrat štel zgolj k točkovanju v Alpski ligi.


HK SŽ Olimpija trenutno dokaj uspešno koraka proti zastavljenemu cilju, zadanem pred sezono. Predsednik kluba Miha Butara je namreč kot glavno željo izpostavil uvrstitev v polfinale lige, zaenkrat pa se Zmaji nahajajo na 4. mestu, z minimalnim zaostankom za tretjeuvrščenim Feldkirchom. V ljubljanskem taboru pa se zavedajo, da naloga proti Jesenicam ne bo lahka. Gorenjci točkovno niso daleč od vrha, samozavest pa jim je močno okrepila tudi zmaga proti Rittnu. Ritten je pred tem na zadnjih desetih tekmah izgubil zgolj enkrat.

Pomemben faktor je tudi nov jeseniški trener Marcel Rodman. Na spremembe po menjavi trenerja pri jutrišnjem nasprotniku opozarja tudi pomočnik trenerja Olimpije, Matej Hočevar. “Definitivno so se z menjavo na jeseniški klopi karte premešale na novo. Analizirali bomo njihovo zadnjo tekmo in se pripravili. Ne zanašamo se na njihove šibke točke, ampak bomo morali derbi odigrati kot ekipa, posameznik ne bo rešil tekme. In ravno pri tem smo najmočnejši – pri ekipnem duhu. Prepričan sem, da smo dobro pripravljeni.” Tudi Sašo Rajsar, rojeni Jeseničan in nekdanji igralec gorenjskega hokejskega ponosa se zaveda, da imenovanje Rodmana prinaša določene spremembe, vendar se s tem ne obremenjuje. “Pri Jeseničanih je bilo mogoče zdaj z zamenjavo trenerja malo pozitivnega šoka, pri nas se pri tokratnem derbiju ni nič spremenilo. Seveda pa je naš cilj zmaga. Vsaka tekma je pomembna in iz vsake si želimo potegniti tri točke, a derbi je pač derbi. Doma je lažje in lepše igrati, saj se nadejamo tudi podpore s tribun.”

Podobno mišljenje deli še en otrok Jesenic, Nejc Brus. “Tokratni derbi bo zahtevna tekma. Nasprotnika seveda dobro poznamo, tekma pa bo kot vedno zagotovo zelo zanimiva,” je napovedal 19-letnik, ki je pred dnevi mladi slovenski reprezentanci tudi pomagal do uvrstitve med najboljših 16 reprezentanc do 20 let na svetu. Tudi zadnji derbi, v Ljubljani, je bil izredno napet do konca, ko je tehtnico v korist Olimpije prevesil Rajsar. “Na pretekle zmage proti tekmecu v tej sezoni se ne oziramo, ampak gledamo na tekmo posebej. Za nas hokejiste imajo ti derbiji vedno poseben naboj, s še večjo željo igraš,” je poudaril Brus in opozoril, da uspehi na dosedanjih obračunih, jutri ne bodo šteli prav dosti.

Tudi Gal Koren o stanju v jeseniški garderobi ne razmišlja, osredotočen je na dobre predstave svojega moštva. “Premor smo izkoristili za intenziven trening, za priprave, za popravke v igri. Zdaj se začenja zares in vsaka zmaga je pomembna. Vsekakor se bomo borili in se osredotočili na našo igro. Ne zanimajo nas menjave v drugih moštvih, s tem se ne obremenjujemo. Naš cilj je dobra igra. Kot sem pa že večkrat povedal, derbi je tudi naboj, je želja in ta želja bo odločila Veliko bi nam pomenila pomoč s tribun, da bi se dvorana napolnila in bi tako še polepšali božično vzdušje v Ljubljani,” si je podpore ljubljanskih navijačev posebej zažel Koren. Glede na to, da so prazniki pred vrati gre pričakovati, da bo dvorana lepo zapolnjena. Predsednik Olimpije pričakuje poln Tivoli, če se bodo njegove napovedi uresničile, pa je v igri tudi nov rekord obiskanosti v Alpski ligi. Ta trenutno pripada navijačem Feldkircha, srečanja med VEU Feldkirchom in EHC Lustenau, se je letos 10. novembra udeležilo kar 4400 gledalcev.

Pri Olimpiji opozarjajo, da je v božičnem času parkirišče v Tivoliju še dodatno obremenjeno zato omogočajo brezplačni LPP prevoz 3 ure pred tekmo.

Avtor Timotej Prosenc