Nov planiški rekord: profesor športne vzgoje s snežnim kolesom slabih 130 km/h po doskočišču velikanke

Planica je skakalnica rekordov, takšnih in drugačnih. Prejšnjo nedeljo zjutraj v času planiškega praznika pa je velikanko, za še en nevaren podvig, izkoristil Miha Glavič. Profesor športne vzgoje iz Slovenj Gradca in eden najvidnejših predstavnikov BMX športa v Sloveniji, se je s snežnim kolesom spustil po doskočišču planiške naprave. Z vratolomno hitrostjo 128,58 kilometra na uro je postavil nov svetovni rekord.


Po treh letih je Glavič končno dobil dovoljenje da izvede težko pričakovani podvig. “Težko se je bilo dogovoriti, kar razumem, saj organizator ne želi, da bi se pred tako pomembnim dogodkom na velikanki karkoli zgodilo. Letos smo se prek zastavonoš povezali z organizatorjem, ki nam je dal dovoljenje za izvedbo spusta,” je za Sportal dejal velik ljubitelj BMX športa, katerega so pri spustu spremljale kar štiri kamere in merilne naprave.

Najvišja dosežena hitrost pri spustu po doskočišču velikanke je znašala 128,58 kilometra na uro (prejšnji rekord s podobnim rekvizitom na tri smuči, 98 km/h, so lani postavili v Španiji). “Pospeški so večji kot pri dirkalnem avtu,” je izpostavil Glavič. “Ko sila gravitacije začne delovati, nimaš časa, da bi sploh dojemal, kako hitro gre.”

Glavič je tako presegel hitrost Primoža Ravnika, kolesarja prostega sloga, ki se je pred dvema letoma prav tako spustil po planiškem doskočišču in dosegel 112 km/h.