Nov center za nove šampione

V Žireh odprl nov sodoben skakalni center (foto: Foto Viktor, Žiri)

Izgradnja najsodobnejšega nordijskega centra v Žireh je po 17-ih letih končno zaključena. Smučarski skakalni klub Žiri ga je v nedeljo uradno predal svojemu namenu. Ob tej priložnosti je gorenjski regijski center preimenovan v Nordijski center Poclain.


Največ zaslug za izgradnjo tega športnega centra, kjer poleg treningov smučarskih skokov osnovnošolske mladine potekajo tudi številna tekmovanja, imata občina Žiri in Fundacija za šport. Prispevali sta glavnino finančnih sredstev, pomemben pa je tudi delež SSK Žiri ter njegovih številnih podpornikov, med katerimi je kot sponzor v ospredje stopila družba Poclain Hydraulics.

”Danes je za nas pomemben dan,” je na nedeljski prireditvi poudaril Leon Šikovec, predsednik SSK Žiri. ”Ne govorim le o zaključku gradnje tega skakalnega centra, pač pa tudi o njegovem preimenovanju. Gradnja je trajala dolgih 17 let. V tem času se je zamenjalo kar nekaj  generacij, od tekmovalcev do trenerjev.”

Pred SK Žiri lepa prihodnost

Vrednost celotne investicije znaša 1,8 milijona evrov. Naložbo so nam pomagali izvesti občina Žiri, Fundacija za šport ter z velikim deležem v denarju in delu tudi podporniki SSK Žiri. Danes tu redno trenira okoli 40 tekmovalcev in tekmovalk. To klub uvršča med večje skakalne klube v državi. Z današnjim dnem je center dobil tudi novo ime – Nordijski center Poclain,” je še dodal Šikovec in se zahvalil podjetju Poclain Hydraulics, ki svojo družbeno odgovornost gradi na prepoznavnosti ne le v lokalnem okolju, pač pa tudi širše v Sloveniji. 

Občina Žiri je pomemben deležnik pri razvoju žirovskega skakalnega kluba. Župan Janez Žakelj je na odprtju povedal, da je Nordijski center Poclain v ponos ne le Žirem, pač pa tudi celotni regiji: ”To je regijski skakalni smučarski center, ki smo ga financirali in zgradili skupaj s Fundacijo za šport. V zadnjih devetih letih je občina za center namenila okoli 700.000 evrov. Veliko so v SSK Žiri postorili tudi sami.” Dodal je še, da gre zahvala ne le zdajšnjim, pač pa tudi prejšnjim članom, ki so imeli vizijo in veliko mero vztrajnosti, da so Žiri dobile ta center, ter da ima Smučarski skakalni klub Žiri lepo prihodnost, kar dokazujejo prav odlični rezultati njihovih mladih skakalcev in skakalk. 

Pred SSK Žiri je svetla prihodnost (foto: Foto Viktor, Žiri)
Pred SSK Žiri je svetla prihodnost (foto: Foto Viktor, Žiri)

Praznik tudi za Smučarsko zvezo Slovenije

”Danes ni le praznik kluba SSK Žiri in občine, ampak velik praznik tudi za Smučarsko zvezo Slovenije,’‘ je svoj slovesni nagovor začel Ljubo Jasnič, predsednik Zbora in Odbora za skoke in nordijsko kombinacijo. ”Nordijski center Poclain ob Planici samo še dopolnjuje našo diamantno ogrlico, s katero tako uspešno predstavljamo Slovenijo in slovenski smučarski nacionalni šport, ki je številka ena v Sloveniji. V tem trenutku imamo pri nas že 60 tovrstnih objektov. Tako da praktično z izjemo Prekmurja in Dolenjske pokrivamo že celotno državo. Imamo tudi ogromno mladih tekmovalcev in tekmovalk. Samo v letošnjem letu jih je registriranih že 591 – od najmlajših pa vse do tistih v A ekipi.”

“Žiri so izjemno pomemben člen v Smučarski zvezi. Tu je na kakovostnih treningih pogosto najti tudi veliko reprezentantk in reprezentantov. Zahvaljujem se vsem, ki so od leta 1974 krojili ta klub in dihali zanj ter na tem terenu opravili ogromno število prostovoljnih ur, da je nastal tak nordijski center, o katerem lahko govorimo s ponosom. Srečno vsem tekmovalcem. Nadejamo se, da bomo nekatere videli že na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v nordijski disciplini leta 2023 v Planici!” je pristavil Jasnič.

Slovenski reprezentantki iz Žirov do svetovnega vrha

O svojih začetkih in treningih na nekdanji manjši skakalnici v Žireh sta spregovorili tudi Nika Križnar in Ema Klinec. Članici SSK Žiri in skakalne A reprezentance redno posegata po vidnejših uvrstitvah tudi v mednarodnem merilu. Nad njima bedi Zoran Zupančič, strokovni vodja SSK Žiri ter glavni trener ženske skakalne reprezentance. Obe sta pohvalili svoj matični klub in izrazili veliko zadovoljstvo z dokončno izgradnjo športnega centra.

Ema Klinec, ki je konec leta 2018 v Planici utrpela hudo poškodbo kolena in se po sedmih mesecih znova vrnila ter že trenirala na tukajšnji 60-metrski skakalnici, je na odprtju povedala: ”V letu 2004, ko se spominjam svojih začetkov, je bil tu le kontejner, kamnite uteži in mala peč, na kateri smo se lahko pogreli. Danes se Nordijski center Poclain tu v Žireh s to opremo, ki jo ima, skakalnicami, tirno vzpenjačo, izjemnim fitnesom in garderobami, lahko kosa z najboljšimi centri na svetu. In lahko tudi povem, da če na tukajšnji 60-m skakalnici skočiš dobro, je velika verjetnost, da boš skočil dobro tudi drugje,” je sklenila uspešna žirovska športnica.

SSK Žiri se ponaša z dolgoletno tradicijo na področju smučarskih skokov. Hkrati se posveča tudi razvoju strokovnega kadra. Gradnjo novega centra so si v klubu kot prednostno nalogo zadali že v letu 2002 in jo letos uspešno zaključili.