Norveški zvezdnik Petter Northug preslab za nadaljevanje kariere?

Petter Northug, norveški zvezdnik smučarskega teka, se je bolj kot ne pričakovano odločil, da konča svojo bogato in nadvse uspešno kariero. Odločitev o koncu tekmovalne poti je norveškim medijem sporočil na novinarski konferenci v Trondheimu. Razlog je predvsem slaba telesna pripravljenost, zaradi katere ni izpolnil norme za uvrstitev na olimpijske igre v Pjongčangu.


V zadnjem času je imel norvežan precej smole glede zdravja, kar je rezultiralo v veliko izpuščenih ključnih tekem svetovnega pokala. V profesionalnem športu pa štejejo rezultati, zato je Northugu postalo jasno, da ni dovolj dober za vrnitev v karavano. Ugibanja, ali je morda napočil čas, da se zvezdnik poslovi, so se pojavila že novembra, ko je bil 32-letni šampion v “zgodovinsko najslabši formi”. Že poleti je namreč zaradi bolezni izpustil kar 250 ur treninga.

V njegovi karieri bodo pri olimpijskih medaljah zapisane dve zlati, srebrna in bronasta iz Vancouvra 2010. Osvojil je kar trinajst naslovov svetovnega prvaka od tega štiri na domačem skandinavskem SP v Falunu na Švedskem. Skupno je v svetovnem pokalu osvojil 38 zmag na posamičnih preizkušnjah ter zbral 84 uvrstitev na zmagovalni oder, kar je daleč največ v moški konkurenci. V sezoni 2014/15 je dobil tudi prestižno novoletno turnejo Tour de Ski. Vsamih zmagah je od njega uspešnejši le njegov rojak Bjoern Daehlie, medtem ko je po osvojenih preizkušnjah na vrhu lestvice tekačev prav tako njegova rojakinja Marit Bjoergen s 114 zmagami.

Avtor: Nel Daugul