Neugodni Kazahstan izkoristil slabo prvo tretjino Risov in slavil

Na prvi tekmi svetovnega prvenstva divizije I v kazahstanskem Nur Sultanu so hokejisti Kazahstana pred domačo publiko s 3-2 porazili Slovenijo. Oslabljena Slovenija, ki igra brez številnih stalnih reprezentantov ima sedaj še težje delo, saj v elitno divizijo peljeta zgolj prvo in drugo mesto.


Rok Tičar, Žiga Jeglič, Jan Urbas in Jan Muršak, ki se je pred kratkim poslovil od reprezetančnega dresa, je zgolj del hokejistov, ki jih v Kazahstanu pogreša selektor Ivo Jan. Nekoliko večji optimizem Risom navdaja ponovna prisotnost Anžeta Kopitatja, ki tokrat prvič nastopa v vlogi kapetana. Podatek, da so Slovenci Kazahstan na sedemnajstih dosedanjih medsebojnih obračunih premagali zgolj šestkrat vsekakor potrjuje, da gre za sila neugodnega nasprotnika.

Temna prva tretjina

Risi so v tekmo krenili katastrofalno. Že v četrti minuti so domači prek Nikite Mihajlisa uspeli priti do vodstva. Kazahstan je izkoristil izključitev Klemna Pretnarja, Mihajlis pa je zaključil s strelom v levi zgornji kot.

V 10. minuti so Slovenci naredili veliko napako v obrambi in Anton Nekrjač je prednost še podvojil. Za popoln debakel Risov v prvi tretjini je znova poskrbel Mihajlis v 16. minuti, ko so imeli gostitelji znova power play (tokrat je bil izključen Boštjan Goličič). Nezadovoljen je bil v svoji izjavi za RTV Slovenija po prvi tretjini tudi član prvega napada David Rodman. “Preveč nediscipline, preveč kazni, preveč individualnih napak,” je slabo igro Slovenije komentiral Rodman.

Boljša druga tretjina

Očitno je Ivo Jan slovenskim reprezentantom med odmorom povedal nekaj krepkih, saj so v drugi tretjini Slovenci igrali bolje. Na začetku je Kazahstan sicer nadaljeval s premočjo iz prve tretjine, vendar je nekajkrat dobro posredoval Matija Pintarič. V 38. minuti pa so vendarle udarili tudi Risi. Akcijo je začel Kopitar, ki je lepo našel Kena Ograjenška ta pa je podal do Anžeta Kuralta, ki je poskrbel za znižanje izida.

Dobro minuto kasneje so Slovenci dosegli še drugi zadetek ob igri z igralcem več. Spet je bil udeležen Kopitar, gol pa je dosegel David Rodman. Sledila je zadnja tretjina, kjer pa Slovenija kljub pobudi ni uspela zadeti, čeprav so poskušali tudi z igro brez vratarja.

Presenetljiva zmaga Južne Koreje, uspešni tudi Belorusi

Od preostalih odigranih srečanj so za največje presenečenje poskrbeli Korejci, ki so s kar 5-1 ugnali Madžare. Belorusija je pričakovano premagal Litvo, vendar na precej težji način kot je bilo pričakovati (4-3).

Slovenske hokejiste nova naloga čaka že jutri ob 12.00, ko bodo palice prekrižali z Južno Korejo.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Hokejska zveza Slovenije, Twitter