Nesrečni Fak: “Brez pribitka bi bilo odlično”

Prekrasno vreme je pričakalo najboljše biatlonce na Pokljuki, ki so pomerili na najdaljši, 20-kilometrski individualni preizkušnji. Odlično je kazalo tudi Jakovu Faku, ki ga je zadnji strel stal razglasitvenega odra, saj bi bil izvrsten 6., tako pa je končal na 12. mestu. Do točk sta prišla tudi Rok Tršan in Klemen Bauer.


 

Lepo zapolnjena glavna tribuna, odlično pripravljene zahtevne proge in prekrasno vreme so bili povod za pravi spektakel na Pokljuki. Prvi se je na domačem prizorišču predstavi Klemen Bauer, ki pa je, v veliki želji po dobrem rezultatu, že na prvem streljanju pridelal dve minuti pribitka. V nadaljevanju se je Bauer sprostil in zadel preostalih 14 tarč od 15, a tri minute pribitka so bile danes preveč za vrhunski rezultat. Vseeno pa je Bauer v nadaljevanju potegel maksimum in s hitrim tekom si je vseeno zagotovil nekaj novih točk za svetovni pokal na  34. mestu.

Šok za Bauerja

To je res velik šok za tekmovalca, ko že takoj na začetku prejme 2 minuti pribitka. Vseeno sem se po tem nekako zbral in poizkušal rešiti, kar se da. Preostanek tekme je bil dober, a žal sem že na začetku zapravil vse možnosti za visoko uvrstitev,” je za televizijo po nastopu povedal Bauer.

Zagodel jo je zadnji strel

Vse do zadnjega dvajsetega strela je apetite vseh gledalcev dvigoval izvrstni Jakov Fak. 19 tarč je zadel v sam center, nato pa tisti zadnji biatlonski strel žal mimo. Jakov se je odlično držal na progi, prikazal, da se njegova forma dviga. Jakov je na vseh vmesnih časih do zadnjega streljanja zasedal mesta povsem pri vrhu. Še po tretjem streljanju je njegov zaostanek znašal zgolj 23 sekund za vodilnim, povratnikom v karavano Johannesom Thingnesom Boejem. Jakov je tudi zadnje streljanje začel suvereno, zadel prve tri strele v center, nato pa je imel težave z naboji.

Dva naboja je moral napolniti ročno, pri tem je zgubil ritem streljanja in tudi dragocen čas. 19. strel je šel še v sredino, dvajseti pa je padel na desni spodnji rob, a tarča ni želala pasti in Jakov je dobil minuto pribitka. Brez pribitka bi Fak tekmo končal na izvrstnem 6. mestu, tako pa je bil še vedno izvrsten 12..

Danes sem imel od samega začetka zelo dobro kontrolo nad dogajanjem na strelišču in progi. Prenovljene proge so res zelo zahtevne, iz strelišča je najprej ravninski del, potem pa gre v gozdu strmo navzgor, sledijo tudi spusti z zahtevnimi ovinki, zato mi je vmes tudi malce zmanjkalo moči, a tekel sem zelo dobro. Potem pa je prišlo to zadnje streljanje, en naboj se je postavil po konci in ni šel pravilno v cev. Zato sem moral zadnji naboj polniti ročno, kar mi je vzelo ritem in žal zgrešil. Sedaj je rezultat tak kot je, brez pribitka pa bi bilo odlično. Žal je biatlon tak šport, da se vsaka kazen močno kaznuje,” je po tekmi povedal za RTV SLO povedal Jakov Fak.

Tršan je na progi trpel

Sloves odličnega strelca je potrdil tudi Rok Tršan, ki je tako kot Fak zadel 19 tarč. Tršan si je svojo edino napako privoščil na drugem strelskem postanku leže. Na progi je bil malenkost počasnejši od reprezentančnega kolega, njegov zaostanek na koncu pa je znašal 4:24.1, kar je bilo dovolj za 31. mesto.

S svojim nastopom, kljub dobri uvrstitvi, nisem najbolj zadovoljen. Po Ruhpoldingu sem bil zelo utrujen in nisem se uspel dobro regenerirati, zato je bilo danes na progi eno samo trpljenje. Sem pa letos res naredil velik korak naprej v hitrosti streljanja, za drugo leto pa si to želim še v teku, da se ne bom več boril za mesta okoli 30, ampak si želim uvrstitve tudi med deset najboljših,” je povedal Tršan.

Dovžan brez točk

Malenkosti so od novih točk ločile Miho Dovžana, ki se je prebolel bolezn, ki ga je pestila okoli novega leta. Dovžan je zelo hitro streljal, imel celo drugi rezultat streljanja, a je bil pri tem nenatančen dvakrat, kar ga je oddaljilo od točk za svetovni pokal, bil je 46. “Z današnjo tekmo sem lahko zadovoljen. Čeprav je en zgrešen strel preveč, da bi posegel po točkah, vidim, da gre nazaj na bolje in se končno poslavljam od bolezni, ki me je zadela ravno ob nepravem času. Med prazniki, ko je bil čas za dvig forme, sem jaz moral počivati, a sedaj gre ponovno na bolje,” je povedal Dovžan.

J.T. Boe ponovno na vrhu

Izjemna vrnitev po rojstvu otroka je uspela Johannesu Thingnesu Boeju, ki je z vsemi zadetimi tarčami za 11 sekund ugnal velikega tekmeca Martina Fourcada, ki je bil prav tako natačen dvajsetkrat. Tretji je bil še ne Francoz Fabien Claude.