Neporaženi Kranjec: “Vsake tekme se lotim resno”

Žan Kranjec je na drugem in hkrati zadnjem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v francoskem Chamonixu po nesrečnem izpadu v četrtfinalu v dvobojih za razvrstitev od petega do osmega mesta nadaljeval zelo zbrano, nanizal še dve zmagi in zasedel končno peto mesto. Zmagal je Švicar Loic Meillard pred rojakom Thomasom Thumlerjem in Nemcem Alexandrom Schmidom.


Žan Kranjec, ki je v dopoldanskih kvalifikacijah dosegel enajsti čas, je izločilne dvoboje pričel z zanesljivo zmago nad Francozom Victorjem Muffat – Jeandetom. Hitrejši je bil v obeh dvobojih , skupna prednost je znašala kar 72 stotoink. Od osmine finala dalje, ko je na paralelnih tekmah na sporedu samo en dvoboj je Žan nadaljeval z odličnimi vožnjami. Na modri progi, ta se je izkazala za hitrejšo, je bil za 13 stotink boljši od Norvežana Henrika Kristoffersena. V naslednjem krogu (četrtfinale, modra proga) se je Kranjec pomeril z Nemcem Alexandrom Schmidom. Kljub temu, da dvoboja ni izgubil (smučarja sta cilj prečkala hkrati), je v polfinale napredoval Nemec, ki je imel v osmini finala boljši čas od našega asa. Kranjec se je v dvobojih za razvrstitev od 5. do 8. mesta zbral, porazil Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja in Francoza Thibauta Favrota (tokrat je prvič smučal na počasnejši rdeči progi) ter tako z zmago v ˝tolažilni˝ skupini osvojil 5. mesto, kar je njegova daleč najvišja uvrstitev na paralelnih tekmah.

˝Prvič mi je uspelo tudi na paralelni tekmi. Z uvrstitvijo sem zadovoljen, pa tudi s samim smučanjem in pristopom. Bilo je zelo naporno, med posameznimi vožnjami ni bilo pravega časa za oddih, ˝je zadovoljen Kranjec, ki ima sicer raje klasične tekme. ˝Tudi rezultati na klasičnih tekmah mi pomenijo več, ampak kljub temu si želim dobro smučati tudi na paralelnih tekmah, vsake tekme se lotim resno. Danes sem se na vsako posamično vožnjo uspel maksimalno osredotočiti in sem zato zelo zadovoljen, ˝pravi Kranjec, ki je zadovoljen z napredkom v tej disciplini. ˝Letos smo na treningih več poudarka namenili štartu in mislim, da sem v tej prvini naredil en velik korak naprej, v primerjavi z lansko sezono ˝ še dodaja najboljši veleslalomist te sezone, ki je na paralelni različici te klasične discipline letos vknjižil sedemnajsto in peto mesto.

Švicarsko finale Meillardu

V švicarskem velikem finalu je bil od Thomasa Thumlerja boljši Loic Meillard, dvoboj za stopničke pa je Nemec Schmidt dobil proti Američani Tommyju Fordu. Slednji  je bil v šestnajstini finala v izredno tesnem dvoboju za pičle štiri stotinke hitrejši od našega Štefana Hadalina. Vrhničanu je (v kvalifikacijah je bil 17., mesto za Fordom) tako pripadlo končno enaindvajseto mesto. ˝

Šlo je za stotinke, ampak na paralelnih tekmah tako je. Odločajo stotinke in vsaka manjša napaka. Načeloma sem z uvrstitvijo med dobitnike točk zadovoljen. Vseeno pa je nekaj grenkega preizkusa, saj je kvalifikacijskih čas pokazal, da sem konkurenčen. Tudi dejstvo, da sem tesno izgubil proti na koncu četrtemu,, Tommyju Fordu, kaže na to, ˝ ocenjuje Hadalin, ki sicer ni najbolj navdušen nad paralelnimi preizkušnjami. ˝Preveč je stresa, tempo je hitrejši, posledično je manj osredotočenosti in se še hitreje zgodijo napake, večji je rizik. Tudi za poškodbe. Sam bi v koledarju raje videl kakšno klasično tekmo več, ˝ pravi naš najboljši slalomist, ki je bil finalist na obeh letošnjih posamičnih paralelnih tekmah (30. in 21. mesto).

Bergant zelo zadovoljen z varovancema

˝Za nami je dober dan. Tako Štefan kot Žan sta se zanesljivo uvrstila v finale. Štefan je štirikrat smučal zelo dobro, bil trikrat boljši od nasprotnika, v četrto pa sem mu proti kasnejšemu polfinalistu za las ni izšlo. Sem zadovoljen, še bolj pa seveda z Žanom, ki ni izgubil dvoboja. Pristop obeh naših fantov je bil pravi! ˝ je z varovancema zadovoljen trener Klemen Bergant, ki pravi, da je bila proga v dobrem stanju. ˝Organizatorji so dobro pripravili tekmovališče. Seveda pa je ena proga vedno hitrejša. Tokrat je bila to modra, predvsem v spodnjem delu. Torej je bilo potrebno tudi nekaj sreče pri žrebu na že tako specifičnih paralelnih tekmah, ˝nam je še povedal Bergant, ki pred nedeljskim odhodom na Japonsko načrtuje še dva treninga v domači Kranjski Gori.

Naslednja paralelna tekma (ekipna) alpske smučarje čaka šele na marčevskem finalu v Cortini d´Ampezzo. Moški del svetovnega pokala se iz Francije zdaj seli v avstrijski Saalbach. Tam bosta že v četrtek in petek (13. in 14. 2.) na sporedu smuk in superveleslalom s slovensko četverico Martin ČaterKlemen KosiBoštjan Kline in Miha Hrobat. Naslednji, tretji februarski vikend, moških tekem svetovnega pokala ne bo, četrti vikend drugega meseca v letu (22. – 23.2.) pa bodo smučarji na Japonskem (Naeba) tekmovali v veleslalomu in slalomu.