“Ne konec sveta, temveč začetek poti v raj”

Za dobitnika treh olimpijskih kolajn Žana Koširja jesenske priprave na jugu Argentine prinašajo veliko novega. Deskarski šampion se v Patagoniji počuti kot doma.


“Z gorami sem postal povezan kot eno. Potreboval sem nekaj takega….za mojo dušo, um in telo. Na tem potovanju sem našel lepoto in mir. Moja prva pot v Argentino je nekaj posebnega,” je nad razmerami v Argentini navdušen Žan Košir, kar potrjujejo tudi te besede: “Nekateri pravijo, da je Patagonija na koncu sveta. Sam sem mnenja, da je tu začetek poti v raj.”

Kako najti pravilno ravnovesje?

Po velikih težavah z bolečinami v hrbtu se je Košir uspešno vrnil na veliko sceno. Povsem jasno mu je, da se morajo za vrhunski rezultat sestaviti številne komponente: “Pri deskanju je izredno pomembno, da imaš močan um, kar ti omogoča popolno koncentracijo tekom vožnje. Včasih je resnično najbolj pomembna psiha. Seveda je zelo pomembno najti pravilno ravnovesje med telesom in umom. Gre za pravo mešanico fizične in psihološke pripravljenosti.”

V Argentini kot doma

Za razliko od večine reprezentančnih kolegov, ki so večino pripravljalnega obdobja preživeli na evropskih ledenikih, se je Košir tako kot Gloria Kotnik odločil za pot na južno poloblo. Kaj je botrovalo takšni odločitvi?

“Včasih moram pobegniti od vsakodnevne rutine. Zato sem se odločil za priprave v Argentini. Videl sem veliko novega. Občutil sem tukajšnjo naravo in ljudi. Tukaj se počutim kot doma,” je razkril Košir.