Naslovi Klinčevi, Lanišku in Triglavanom

V deževni Planici so se v torek za naslov državnih prvakov pomerili naši najboljši smučarji skakalci in skakalke. Naslova v posamični konkurenci sta osvojila Anže Lanišek in Ema Klinec.


V Planici so se na veliki skakalnici v deževnem vremenu ob odličnem delu planiških delavcev za naslove državnega prvaka in prvakinje pod žarometi pomerili naši najboljši skakalci in skakalke. Prvič so na končne rezultate vplivale tudi korekcijske točke za vetrovne razmere in naletno zaletišče.

Lanišek neulovljiv za konkurenco

Na koncu je prvi naslov zimskega državnega prvaka osvojil Domžalčan Anže Lanišek. Po prvi seriji je bil s 130 metri drugi, v finalu pa je bilo 131 metrov dovolj za neulovljivih 277,2 točk. Vodilni po prvi seriji, Timi Zajc, član SSK Ljubno BTC, v prvi seriji je skočil 131 metrov, je v finalu pristal pri 130.5 metrih, zbral pa je 276,0 točk. Bron je po najboljši oceni finalne serije osvojil Domen Prevc, ki je za 122.5 in 135 metrov osvojil 265,5 točk.

Sproščeno do prvega mesta

“Zelo lepo je zmagati na državnem prvenstvu. Po navadi sem na teh tekmah vedno čutil dodaten pritisk, večji kot na tekmah svetovnega pokala. Bilo je kar malo čudno. Tokrat pa sem bil dovolj sproščen. Skoki še na jutranjem treningu niso bili, takšni kot bi morali biti. Popoldne so bili boljši, lahkotnejši. Pravi občutki se počasi vračajo. Upam, da sem se spočil od potovanj v Ruko in Nižni Tagil,” je po zmagi razmišljal naš najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala. 

Na četrtem mestu je končal Peter Prevc, peti je bil Cene Prevc, šesti pa Tilen Bartol. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je po tekmi sporočil, da ekipa za naslednji tekmi svetovnega pokala v Engelbergu ostaja nespremenjena.

Majhne razlike na vrhu

Zelo napeto je bilo tudi med dekleti. Lanskoletna osmoljenka Ema Klinec je skočila 123.5 in 116.5 metrov ter zbrala 219,5 točk, kar je bilo le točko več od branilke naslova, Urše Bogataj, ki je skočila 124 in 117 metrov. Bron je osvojila Nika Križnar s 122.5 in 115 metri ter 215,8 točkami.

Ema Klinec je po zmagi povedala: “Tekma je bila res zelo težka, pogoji so bili zelo zahtevni. Punce smo bile zelo na kupu, lahko pa rečem, da sem danes imela tudi nekaj sreče, saj so desetinke šle v moj prid. Vse smo se borile, vesela pa sem, da smo vse cele in zdrave in se zdaj lahko osredotočimo na svetovni pokal.”

Triglavu ekipna lovorika

Ekipni naslov je osvojila prva ekipa kranjskega Triglava za katero so skakali bratje Prevc in Žiga Jelar. Srebro je osvojila prva ekipa SSK Ljubno BTC, bron pa prva ekipa SSK Ilirija.

Vir: Smučarska zveza Slovenije