Naše skakalke pred tekmami na Ljubnem: “Domača tekma je vedno nekaj posebnega.”

Bliža se konec tedna in z njim tudi tekme ženskega svetovnega pokala, ki se tokrat tradicionalno selijo na Ljubno. Na Ljubnem bodo na sporedu kar tri tekme, sobotna ekipna in dve posamični, v petek in nedeljo. Tako trener Zoran Zupančič, kot tudi skakalke verjamejo, da se njihova forma obrača navzgor in da so na domačem prizorišču sposobne narediti dober rezultat.


Da je v slovenski reprezentanci pred tekmami na domačih tleh prisotna pozitivna nervoza priznava tudi trener Zoran Zupančič. “Seveda je pred domačo tekmo prisotne nekaj nervoze. To je določena napetost tudi zame, a v tekmovalnem ritmu smo že od novega leta, ko nimamo več nobenega časa. Svoje nastope stopnjujemo. V zadnjem obdobju smo pokazali res nekaj lepih uvrstitev med deseterico. Morda smo že malo nestrpni, a moramo ostati mirni, da bomo dosegli tisto, kar čakamo. Na tekmo se običajno pripravljamo. Pričakujem, da bosta vsa podpora in domače prizorišče dala tekmovalkam tisto potrebno, da bo vse šlo na pravo mesto tudi na skakalnici. Ekipo za ekipno tekmo bom določil po petkovi individualni tekmi,” je povedal Zupančič, svoja pričakovanja pa so predstavile tudi tekmovalke.

Manjka malo sreče z vetrom

Ena iz med glavnih slovenskih adutinj na Ljubnem bo prav gotovo Nika Križnar. Še ne 19-letna tekmovalka trenutno v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda visoko osmo pozicijo. Dobre nastope je kazala tudi v zadnjem času. “Skoki so kar lepi, konstantni. Mogoče manjka še malo pri tehniki, sami postavitvi smuči v zraku, a se trudim. Morda bi potrebovala še malo sreče z vetrom in potem bo prišlo tudi tisto pravo mesto,” je pred slovenskim skakalnim vikendom optimistična Križnarjeva.

Vzdušje je še boljše kot drugje

Konec tedna na Ljubnem nestrpno pričakujeta tudi Urša Bogataj in Maja Vtič.
“Za domačo tekmo si želim, da bi mi uspelo pokazati dva dobra skoka, tista dva, ki sem ju sposobna narediti. Če mi to uspe, bo rezultat v redu,” je bila kratka Bogatajeva, trenutno trinajsta v skupnem seštevku. V zadnjem času je z boljšim skakanjem začela tudi naša najizkušenejša tekmovalka Maja Vtič. “Na srečo se je v zadnjih dveh tednih vse skupaj začelo premikati v pravo smer. Domača tekma je še vedno nekaj posebnega, dodatno te dvigne. Vzdušje je še boljše kot drugje, zelo se že veselim tega konca tedna.” Vtičeva dobro ve kako je slaviti pred domačimi navijači. Pred tremi leti je tu namreč dosegla svoji edino zmago v svetovnem pokalu.

Tudi Špela Rogelj se že veseli skokov na Ljubnem, kljub temu pa priznava da zadnje čase ne nastopa na želelem nivoju.Za zdaj moji skoki niso bili na ravni, na kateri bi lahko posegala po višjih mestih. Na vsaki tekmi si želim najbolje. Skoki se počasi premikajo v to smer, tudi rezultati se izboljšujejo. Treba je iti, skočiti in rezultat bo tu,” je prepričana 24-letna Ljubljančanka.

V Ljubnem brez Eme Klinec

Slovenska zasedba bo na žalost prikrajšana za nastop Eme Klinec, ki je zaradi poškodbe že zaključila s sezono. Poleg Klinčeve bo iz med najboljših manjkala zgolj še Daniele Iraschko-Stolz, medtem ko bodo ostale najboljše tekmovalke svetovnega pokala prisotne, vključno z vodilno Maren Lundby. Danes ob 14.00 bodo na skalnici potekale kvalifikacije, jutri pa bo ob isti uri že na sporedu prva tekma.

Avtor: Timotej Prosenc