Najprej boj z rakom, sedaj jo je ustavil še padec

Nesreča nikoli ne počiva. Italijanska smučarka Elena Fanchini, ki je tudi s kemoterapijami bila dvoboj z rakom, se kljub življenjski zmagi še ne bo vrnila na snežene steze. Popolna vrnitev v svetovni pokal bo torej morala še malce počakati, saj jo po padcu v Koloradu čaka vnovična rehabilitacija.


Skorajšnja smučarska pravljica se je za Italijanko odvila v preteklih mesecih, ko so ji v začetku leta odkrili rakav tumor, zaradi keterega je morala prestati dolgo in naporno zdravljenje. Kljub temu je 33-letna nekdanja svetovna podprvakinja v smuku odločno napovedala vrnitev s tem, ko je prejela zeleno luč za smučarske treninge. Pridružila se je reprezentančnim sotekmovalkam in merila na tekmovalno vrnitev v januarju 2019.

Italijankine načrte pa je zdaj prekrižala poškodba med treningom superveleslaloma v smučarskem središču Copper Mountain v ameriški zvezdni državi Kolorado. Za zmagovalko dveh tekem svetovnega pokala zdaj sledi predčasna vrnitev v domovino, saj si je pri grdem padcu zlomila mečnico in poškodovala koleno. Po dodatnih pregledih bo jasno za koliko časa se bo zamaknila njena tekmovalna vrnitev.

Prekletsvo Copper Mountaina

Fanchinijeve težave je sicer zasenčila nova poškodba kolena Linsdey Vonn, ki je tako kot Aksel Lund Svindal v preteklem tednu prav tako padel v Copper Mountainu. Norvežan se je sicer kmalu po operaciji palca leve roke odločil za pot v Lake Louise, kjer se bo s posebno zaščitno opornico udeležil uradnih treningov pred sobotnim smukom. Podobno se je pred dnevi pripetilo Nemcu Felixa Neureutherju, ki je moral izpustiti slalom v Leviju. Težave pestijo tudi francoski tabor, kjer je poškodovan Brice Roger, poleg Fanchinijeve pa sta pri Italijanih poškodovana še Sofia Goggia in Johanna Schnarf.

Severnoameriška turneja

Sezona smučarskega svetovnega pokala se bo ob koncu tedna nadaljevala z ženskim (vele)slalomom v Killingtonu, fante pa uvodni tekmi v hitrih disciplinah čakata v Lake Luisu. Teden kasneje jih v Lake Luisu za superveleslalom in smuk zamenjajo dekleta, medtem ko se bo moški del karavane preselil v Bever Creek, kjer bodo vnovič  na voljo točke v hitrih disciplinah.

Avtor: Nel Daugul