Najhujši padci na planiški letalnici

Planiška velikanka je v svoji bogati zgodovini terjala kar nekaj brutalnih padcev s hudimi in manj hudimi posledicami. Trd pristanek so na svoji koži občutili tudi nekateri slovenski orli. Kljub temu letalnica bratov Gorišek kot velikanka velja za eno bolj varnih naprav v svetovnem pokalu.


Za enega najhujših padcev v zgodovini smučarskih poletov je leta 2001 poskrbel Robert Kranjec, ki je takoj po odrivu izgubil ravnotežje in silovito treščil ob tla, nato pa ga je kot lutko premetavalo po doskočišču letalnice. Nekaj dni kasneje se je slovenski skakalni as z največ poleti čez 200 metrov v zgodovini že vrnil na trening.

Leta 2012 je v Planici grdo padel slovenski skakalec David Krapež, ki je utrpel pretres možganov in več odrgnin.

Še precej huje pa jo je leta 1999 skupil ruski skakalec Valerij Kobelev, ki je pri več kot 100 km/h z glavo priletel v tla in več mesecev preživel v umetni komi. Kobelev se je po enem letu znova vrnil v svetovni pokal. Norveški komentator Arne Scheie je nesrečo označil za najhujši padec v zgodovini smučarskih poletov.

V Planici so od Slovencev padli tudi Tilen Bartol, Jurij Tepeš in Primož Rogljič. Pobliže pa so se s snegom spoznala tudi nekatera svetovno znana smučarskih skokov kot so npr. Janne Ahonnen, Anders Jacobsen, Simon Ammann itd.