“Najboljši imajo privatne ekipe!”

Slovenska biatlonska reprezentanca bo leta 2021 na Pokljuku napadla zmagovalni oder

Slovenski biatlon bo tudi v novi sezoni zastopala maloštevilčna ekipa, ki ji poveljuje Uroš Velepec. Izkušeni strateg razkriva minuse in pluse dela s slovensko reprezentanco, ki redno meša štrene najboljšim.


Redno računati na visoke uvrstitve v izredno zgoščeni biatlonski konkurenci je vedno težko. Še posebej to velja za manjše reprezentance kot je slovenska, ki jo pesti pomankanje večjega števila vrhunskih biatlonk in biatloncev. Zato bo tudi v novi sezoni vsaka uvrstitev med deseterico za štiričlansko moško in zgolj enočlansko žensko izbrano vrsto odličen dosežek.

Največji problem je skromen proračun

“Še nikoli nisem delal s tako maloštevilčno reprezentanco,” je pojasnil trener Uroš Velepec, ki je v pogovoru za spletno stran mednarodne biatlonske federacije predstavil pluse in minuse takšnega načina dela.

Vsekakor je lažje delati s petimi kot z desetimi ljudmi. Lahko se osredotočiš na tiste najboljše. Problem ni številčno skromna ekipa, temveč skromen proračun! Nekateri najboljši kot Ole Einar Bjorndalen, Kaisa Makarainen in Anastasiya Kuzmina imajo praktično privatne ekipe,” razkriva Velepec.

Jakov Fak bo tudi v novi sezoni prvi adut slovenskega biatlona
Jakov Fak bo tudi v novi sezoni prvi adut slovenskega biatlona

Seveda bo tudi v novi sezoni v slovenski moški vrsti prvo ime Jakov Fak, ki mu bo sekundiral Klemen Bauer, oba pa čakajo zahtevne bitke s tekmeci iz biatlonskih gigantov Norveške, Nemčije in Francije, kjer se lahko pohvalijo z bogatim izborom tekmovalcev ter polnimi blagajnami.

Slovenci si ne morejo privoščiti zdravstenih težav

“Če imaš v ekipi zgolj štiri tekmovalce, si ne moreš privoščiti zdravstvenih težav. V nasprotnem primeru ostaneš brez možnosti za štafetno tekmo ter s tem tudi točk v Pokalu Narodov. Na srečo se je pojavil mladi Alex Cisar, ki lahko vskoči po potrebi,” je aduta iz rokava v primeru težav Jakova Faka, Klemena Bauerja, Roka Tršana in Mihe Dovžana predstavil Velepec.

“Ne smemo si privoščiti napak pri načrtovanju treningov. Tudi strelska forma mora biti v vsakem trenutku na visokem nivoju. Na srečo imam v ekipi Jakova in Klemna, ki sta tekmovalca za TOP 10. Če bi se naš najboljši tekmovalec uvrščal okrog 60-ega mesta, bi javnosti le stežka pojasnjevali, za kaj trošimo sponzorski denar. Če sta Jakov in Klemen med TOP 10, se lahko ostali mirneje pripravljajo,” pravi svetovno priznani strokovnjak, ki se nadeja, da se bo v roku nekaj let v svetovni vrh povzpela tudi ženska reprezentanca.

Na domači Pokljuki po medaljo

Ker bo Pokljuka leta 2021 gostila svetovno prvenstvo, bo Velepec svojo ekipo na to tekmovanje še posebej pripravil: “Vsekakor je to dobra novica za nas. Poznamo proge in snežne razmere, tako da bo imela servisna ekipa lažje delo. Skoraj 100 dni na leto smo na Pokljuki. Praktično živimo tukaj, tako da bi morali napasti medaljo.”