Najboljša Slovenka ponovno tik do stopničk

Na drugi tekmi svetovnega pokala smučark skakalk je Ema Klinec v Lillehammerju znova osvojila četrto mesto, njen uspeh sta sijajno zaokrožili Nika Križnar in Urša Bogataj s 7. in 8. mestom.


Skozi kvalifikacije za drugo tekmo v Lillehammerju na veliki skakalnici so se uspešno prebile vse naše skakalke. Peterica, torej ena več kot včeraj, pa je osvojila tudi točke. Žal je bila preskromna za trideseterico Maja Vtič, ki je s 101 metrom zasedla 36. mesto. Sijajno je znova že v prvi seriji skočila Ema Klinec. V slabih razmerah je s 124.5 metri in 128,3 točkami zasedala četrto mesto, za tretjeuvrščeno Saro Takanaši je denimo zaostajala le za tri desetinke točke.

Lundbyjeva ponovno suverena

Kljub znižanemu zaletišču je znova vodila Maren Lundby, ki je imela tudi super vetrovne pogoje. Skočila je 135.5 metrov in je zbrala 148,2 točk, tako da je imela skoraj 10 točk naskoka pred drugouvrščeno Avstrijko Chiaro Hölzl, ki je skočila 131 metrov, zbrala pa je 138,7 točk. Takanašijeva je izkoristila ugodne pogoje in je s 133.5 metri ter 128,6 točkami torej zasedala tretje mesto.

Na 12. mestu je bila po prvem skoku Nika Križnar, ki je skočila 122 metrov, zbrala pa je 108,8 točk. Tudi Urša Bogataj je bila med petnajsterico, na 14. mestu, skočila je 119 metrov, zbrala pa je 106,6 točk. Prvih letošnjih točk sta se lahko razveselili Špela Rogelj in Jerneja Brecl, ki sta po prvi seriji zasedali 22. oz. 24. mesto.

Križnarjeva s težavami pred prvo serijo

Finalno serijo je za naše torej odprla Breclova, ki je prve točke letos potrdila s 110 metri ter 179,4 točkami na končnem 28. mestu. Rogljeva je s 113.5 metri in 191,8 točkami zadržala 22. mesto, odlično pa so nato nastopile vse preostale tri naše. Bogatajeva je s 119.5 metri in 216,4 točkami napredovala na odlično 8. mesto.

“Za začetek sezone sem z rezultatom zadovoljna. Na večji skakalnici me čaka še veliko dela, kar pa tako ali tako vem. Danes je bilo že bolje, tudi v fazi leta sem delala bolje kot včeraj in glede tega sem zadovoljna,” je povzela Bogatajeva. Tik pred njo je s še enim zelo dobrim skokom končala Križnarjeva, ki je v finalu s 121 metri in 224,4 točkami torej pridobila pet mest.

“V kvalifikacijah sem se osredotočala bolj na počep. Želela sem se bolj odpreti v zgornjem delu, dvigniti rame, da bi popustila noge in jih zato bolje čutila. To mi je tudi pomagalo, enako pa sem skušala narediti tudi v prvi seriji. Pred prvo serijo pa sem pozabila štartno številko, bilo je nekaj manjše drame, a vse smo uredili. Mogoče sem bila malce pretresena, če bom sploh lahko skočila, a sem se umirila. Ni pa bilo tako dobro kot v kvalifikacijah, morda je bil le približek temu. Nisem dobro popustila počepa, hkrati sem zamudila in metrov je bilo manj. Zadovoljna pa sem z letom v prvem skoku. V finalni seriji sem si rekla, kar je je, v zadnjem skoku bom bolj uživala. Znam počepniti, odskočiti. Šla sem bolj nasvoje trenutne občutke in uspel mi je res lep skok. To je bil dober skok. Zdi se mi, da sem danes bolje skakala kot včeraj, vem pa, da še nisem sestavila dveh super skokov na tekmi,” se je razgovorila Križnarjeva.

Klinčeva skočila v vodstvo

Klinčeva je nato dolgo čakala na zeleno luč, zaradi močnega vetra v hrbet je žirija tudi dvignila naletno mesto, nato pa je skočila odlično, 123 metro in zbrala 248,9 točk. Žal preostala trojica na vrhu ni naredila napak, tako da je še drugič zapored Klinčeva končala na četrtem mestu.

“Najprej sem bila vesela, da je do tekme prenehalo snežiti. V kvalifikacijah sem poskušala narediti nekaj, za kar sem mislila, da bo bolje, a se ni obneslo. V prvi seriji sem naredila tisto, kar sem si zastavila, ne pa tistega, kar sem naredila včeraj. Gledano skupno torej še nekaj manjka. Skoki so različni, stvar pa se sestavlja. Četrto mesto je čisto realno, to je vrhunski rezultat. Za stopničke bo potrebno potrenirati, popraviti na treningu, da prideš na tekmo tako, da točno veš kam in kako,” je povzela Klinčeva.Tretje mesto je zadržala Takanašijeva z 251,5 točkami, druga je bila Hölzlova z 251,8 točkami, Lundbyjeva pa je za drugo zmago zbrala 267,1 točk.

V Klingenthalu ena menjava

Svoje je po koncu vikenda povedal še glavni trener naših, Zoran Zupančič“V tako zgoščeni konkurenci, če izvzamemo Maren Lundby, je potrebno imeti tudi nekaj sreče, da prideš na zmagovalni oder. Emo lahko zelo pohvalim za zares uspešno vrnitev v svetovni pokal. Naredila je ogromno dela tako na treningu kot sama doma. Lahko povem, da danes ni naredila najboljših skokov, stopničke so torej dosegljive. Nika Križnar še ni čisto stabilna. Predvsem njen drugi skok je to pokazal. Ti skakalki sta največ pokazali v kvalifikacijah, a tekma naredi svoje. Urša je bila danes nekaj boljša, ima pa največ rezerve od vseh tekmovalk. Jerneja in Špela sta danes naredili tisto, kar bi nekako morali že včeraj. Trenutno ciljata sicer še višje, a za dvajseterico je danes potrebno nareiti dva lepa skoka. Žal se danes med trideset ni uspelo uvrstiti Maji, ki je odskočila prepozno. S celotno ekipo pa smo lahko zadovoljni, vse so se uvrstile med dobitnice točk. Danes tri med deseterico, kar je super za štart.”

Naslednji teden bo v Klingenthalu prišlo do ene spremebe v naši ekipi, Vtičevo bo namreč zamenjala Katra Komar.

Vir: Smučarska zveza Slovenije