Na Tour de ski odhaja sedmerica Slovencev

Novoletna turneja je tako kot za skakalce eden izmed vrhuncev tudi za smučarje tekače. Začela se bo v soboto v Toblachu s šprintoma v prosti tehniki. Nastopilo bo tudi sedem Slovencev.


Nastopilo bo sedem slovenskih tekmovalcev. To so Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Eva Urevc, Anamarija Lampič, Janez Lampič in Miha Šimenc.

Na istem prizorišču, dan pozneje, se bodo na 10 km v prosti tehniki pomerila dekleta ter napet kilometrov daljši progi še tekači. Sedma, zadnja etapa, bo na sloviti prelaz Alpe Cermis, ko bodo najbolj vzdržljivi 6. januarja opravili še 9-kilometrski brutalni vzpon.

Vodja slovenske ekipe Nejc Brodar je povedal, da največ pričakuje od prvega dela, ko sta dve tekmi šprinta v drsalni tehniki. Cilj pri dekletih je zastavljen najmanj za preboj v polfinale, pri fantih pa do točk svetovnega pokala. Želi si, da bi Lampičeva in Čebaškova nadaljevali turnejo do konca oziroma čim dlje, mogoče tudi Šimenc.

Lani se je na novoletno turnejo odpravila le trojica, in sicer Fabjan, Lampič, Šimenc, ki Tour de skija nikončala. Še najdlje je vztrajala Anamarija Lampič, ki pa je po klasičnem sprintu v Oberstdorfu tudi predčasno zaključila tekmovanje.

V prejšnji zimi sta turnejo dobila Norvežanka Heidi Weng in Švicar Dario Cologna. Prva je na vzponu na Alpe Cermis hitro ujela rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg in na vrh prišla z 48 sekundami prednosti. Pred etapo je imela Wengova le 1,8 sekunde zaostanka za Oestbergovo.

Wengova je s tem zabeležila drugo zaporedno zmago v tem tekmovanju, prej je bila trikrat tretja. Drugo mesto je osvojila Oestbergova, tretjeuvrščena Američanka Jessica Diggins pa je zaostala že poltretjo minuto.

Cologna je v prejšnji sezoni četrtič v karieri postal zmagovalec novoletne turneje. Na zadnji preizkušnji je ubranil vodstvo, ki si ga je pritekel v prejšnjih dneh. Drugouvrščenega Norvežana Martina Johnsruda Sundbyja je premagal skoraj za minuto in pol. Na tretjem mestu je končal Kanadčan Alex Harvey.