Na sporedu spektakla na Kitajskem in v ZDA

Deskarji prostega sloga svetovni pokal ta teden nadaljujejo s tekmama v skokih prostega sloga (Big Air) in snežnem žlebu (Half Pipe) na Kitajskem (Peking) oziroma v ZDA (Copper Mountain). Tako specialisti za ˝park˝ kot ˝pipe˝ bodo v kvalifikacijah nastopili danes, finale pa jih čaka v soboto. Na prizorišču olimpijskih iger 2022 bosta slovenske barve zastopala Urška Pribošič in Naj Mekinc, v ameriškem Koloradu pa Tit Štante.


Urška Pribošič in Naj Mekinc sta s trenerjem Žigo Rakovcem na prizorišče tretje letošnje tekme za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air) prispela v ponedeljek, v torek pa tudi že opravila prvi uradni trening na skakalnici, ki se nahaja v Shougang parku v zahodnem delu kitajske prestolnice. Big Air konstrukcija je umeščena v nekdanji industrijski kompleks. Težko industrijo (jeklarno) so Kitajci s te lokacije preselili že pred poletnimi olimpijskimi igrami 2008, območje pa preuredili oziroma ga še preurejajo v športni park v katerem je od leta 2017 tudi sedež organizacijskega komiteja za olimpijske igre 2022.

Slovenski duo nared za izziv

“Gre za izjemno zanimivo lokacijo. Big Air konstrukcija je popolnoma nova, na njej se bodo tudi na olimipijskih igrah merili deskarji in smučarji prostega sloga. Slednji imajo poleg nas te dni tu prav tako tekmo za svetovni pokal. Treningi potekajo tekoče, vse je dobro organizirano,”nam je s Kitajske sporočil Rakovec in zatrdil, da sta Pribošičeva in Mekinc nared za izziv na prestižni Air & Style tekmi za svetovni pokal.

Urška Pribošič in Naj Mekinc pred torkovim uradnim treningom. (Foto: SloSki snowboard)

Tekma v Pekingu namreč poteka pod okriljem te znamke (Air&Style), ki je v lasti ameriškega deskarja Shauna Whita. Mekinc in Pribošičeva sta zaključne priprave za njuno tretjo tekmo sezone opravila v Avstriji (Flachau in Stubai), od koder sta se vrnila v soboto. Včeraj je bil v Pekingu na sporedu še en uradni trening, danes pa kvalifikacije. V sobotno finale se bo uvrstilo šest najboljših deskark in deset najboljših deskarjev.

Optimizem v slovenskih vrstah

˝Za nami je že prvi trening, razmere so super. Skok je odlično pripravljen, tako da se nove tekme že veselim,˝ pravi Pribošičeva, ki bo izvajala skok ˝backside 720˝. Ta ji je na drugi tekmi sezone v Modeni prinesel deveto mesto. Tudi Mekinc je pred tekmo optimističen.˝V Avstriji smo dobro trenirali. Moji skoki so iz dneva v dan boljši. Napredujem, izpopolnjujem trike, tako, da grem samozavestno v kvalifikacije. Katere skoke bom izvajal? Nisem se še dokončno odločil. Odločitev bo padla po zadnjem treningu, ˝ pravi naš mladi up, ki ga v tem koledarskem letu čaka še ena tekma svetovnega pokala. S Pribošičevo po tekmi v Pekingu potujeta v ZDA, tam ju 21.12. v Atlanti čaka še en mestni Big Air spektakel.

Prva tekma sezone v snežnem žlebu

Medtem ko so specialisti za deskanje v parkih (Big Air in Slopestyle) na prizorišču naslednjih olimpijskih iger, pa se nastopajoči v edini deskarski disciplini, ki je na sporedu olimpijskih iger že od vsega začetka, nahajajo v ameriškem Koloradu, natančneje v Copper Mountainu. V tamkajšnjem ˝super žlebu˝ bo namreč ta teden (danes – kvalifikacije; sobota, 14.12. – finale) na sporedu prva letošnja tekma za svetovni pokal v snežnem žlebu (Half Pipe).

Tit Štante na prizorišču tekme trenira že od začetka meseca. (Foto: SloSki Snowboard)

V današnjih kvalifikacijah bo nastopil Tit Štante, ki na lokaciji tekme trenira že od odprtja žleba v začetku decembra. Štante, ki sicer študira v ZDA, je v začetku poletja treniral na francoskem ledeniku Les Deux Alps, novembra pa je bil na snegu v zanj zdaj domačem Park Cityju.

Naporen spored za tekmovalce

˝Žleb v Coppru je zelo dobro pripravljen. Glede na dejstvo, da v pravem žlebu jeseni nisem treniral (v Park Cityju je bil nared le snežni park s skakalnicami in drsnimi objekti), mi gre presenetljivo dobro. Začutil sem ˝pajp˝, dobro se počutim, sem optimist,” pravi Štante, ki ga nato decembra (20.-22.12) čaka še tekma za svetovni pokal na Kitajskem (Secret Garden).

Tam ga bo spremljal trener Žiga Rakovec, ki po tekmi v Pekingu ostaja na Kitajskem. Naš glavni trener Matevž Pristavec, ki je ob Štantetu v Koloradu pa bo v Atlanti ˝prevzel˝ Pribošičevo in Mekinca. ˝Za nama sta že dva uradna treninga. Zadnji, v sončnem vremenu, je bil še posebej kakovosten. Nivo voženj v  kvalifikacijah bo po doslej videnem sodeč, tako kot vedno v ZDA, na izredno visokem nivoju,” nam je iz ZDA sporočil Pristavec, ki se seveda nadeja, da bo varovancu uspela načrtovana vožnja.

Vir: Smučarska zveza Slovenije