Na Rogli zgodnji izpad ali stopničke?

Tim Mastnak v novo sezono vstopa z željo po velikem kristalnem globusu

Svetovni pokal alpskih deskarjev na snegu se bo jutri že osmo sezono zapored ustavil na naši Rogli, tudi tokrat pa bo na sporedu tekma v paralelnem veleslalomu. Deskarski praznik na progi Jasa se bo pričel s kvalifikacijami ob 9. uri, finalni dvoboji najboljših šestnajstih deskark in deskarjev pa bodo na sporedu štiri ure kasneje (ob 13.uri). Nova junakinja in junak Rogle bosta na Jasi znana že nekaj pred 14:30. Na domači tekmi bosta poleg standardne četverice Tim Mastnak – Rok Marguč – Žan Košir – Gloria Kotnik nastopila tudi B reprezentanta Jernej Glavan in Sara Goltes.


Trener Izidor Šušteršič, ki je z B reprezentanco včeraj treniral na avstrijskem Koroškem (Simonhöhe) bo danes tekom dneva na Rogli zbral šesterico, ki bo jutri ob 9. uri na štartu šeste letošnje posamične paralelne tekme za svetovni pokal.

Možen zgodnji izpad ali stopničke

˝Pričakovanja? Četverica Mastnak – Marguč – Košir – Kotnik ima seveda vedno visoke cilje. Osnovni je uvrstitev v izločilne boje, tam pa se lahko zgodi marsikaj. Od zgodnjega izpada do stopničk. Konkurenca je zgoščena, vrh širok. Snežna podlaga na Rogli je dobro pripravljena (tokrat utrjena z vodo), pogoji bodo za vse enaki. Upam, da bo na tekmi veliko gledalcev! Lepa kulisa s polnimi tribunami in glasnimi navijači tekmovalcem veliko pomeni, pravzaprav jim da dodaten zagon. Letos, ko nam ne gre vse po načrtu, bi bila takšna spodbuda še posebej dobrodošla  ˝ pravi naš trener in hkrati dodaja, da od B reprezentantov (Glavan in Goltesova) ne pričakuje nekih visokih uvrstitev, pričakuje pa samozavesten in odločen nastop na terenu, ki ga, tako kot vsi naši, zelo dobro poznata.

Občutki so dobri

˝Počutje pred domačo tekmo je odlično. V sredo in četrtek sem opravil več prostih voženj na Rogli, tako da sem začutil sneg in si povrnil dobre veleslalomske občutke. Vem, da sem hiter in konkurenčen za najvišja mesta, zanemarljive pa niso tudi moje bogate izkušnje z deskanjem na tej progi. Dobro vem, kako se je potrebno lotiti domače Jase, ˝ je pred tekmo samozavesten Tim Mastnak, edini slovenki finalist na zadnji tekmi v Bad Gasteinu, ki bo do današnjega večernega žreba štartnih številk v Termah Zreče doma. ˝Opravil bom lažji trening v fitnesu, nato pa sem bom dobro spočil. To v tem trenutku najbolj potrebujem, ˝nam je povedal Mastnak, ki se trde podlage ne boji, saj je že v švicarskem Scuolu dokazal, da se dobro znajde tudi v takšnih razmerah.

Marguč želi ponoviti leto 2019

˝Naj se ponovi lansko sanjsko leto!˝ pa si želi Rok Marguč (lani 3. mesto), ki pravi, da je motivacija za nastop pred domačo publiko seveda večja kot sicer ˝Hkrati pa je več tudi nervoze. Organizatorji so dobro pripravili tekmovališče, upam da bomo slovenski deskarji tokrat le višje kot v dosedanjem delu sezone,˝ je zaključil lani tretjeuvrščeni Celjan.

Z Margučem se strinja tudi Žan Košir. ˝Domači navijači nas seveda želijo videti v najboljši izvedbi. Sam imam, zaradi letošnjih izidov, tokrat nekoliko nižji osnovni cilj kot ponavadi. Želim si ponovne uvrstitve v finale, ˝ pravi izkušeni Tržičan.

Za razliko od našega najstarejšega deskarja, pa se pred tekmo odlično počuti naš najmlajši deskar na sobotni tekmi, Jernej Glavan. 20-letnik, ki je letos že nastopil na tekmi svetovnega pokala v italijanski Cortini d´Ampezzo pričakuje najmanj uvrstitev v drugo kvalifikacijsko vožnjo. ˝Sem 100% nared za nov štart v svetovnem pokalu. Za mano je odličen zadnji trening v avstrijskem Simonhöheju, tako da komaj čakam, da se začne zares. Se vidimo na Rogli,˝ vabi Glavan, ki se bo letos sicer primarno osredotočil na evropski pokal (na uvodnih dveh preizkušnjah je osvojil 11. in 20. mesto).

Kotnikova dobro razpoložena

V ženski konkurenci bomo imeli Slovenci poleg poleg Glorie Kotnik, ki je bila na Rogli doslej najuspešnejša pred dvema letoma (4. in 10. mesto), na štartu tudi Saro Goltes. To bo njen prvi letošnji štart na tekmi svetovnega pokala. ˝V zadnjem času sem opravila kar nekaj dobrih treningov, tako da sem dobro razpoložena. Kljub dejstvu, da sem v pripravljalnem obdobju zaradi poškodbe izgubila veliko treninga pričakujem vsaj tako dober rezultat kot lani, ˝ pa napoveduje 18-letna Goltesova, ki je lani na Rogli osvojila 26. mesto.

Lani sta tekmo na Rogli dobila Italijan Edwin Coratti in Nemka Selina Jörg. Slovenski junak dneva je bil Rok Marguč, ki je osvojil tretje mesto.