Na Pokljuki 11. mesto za Faka in Pojetovo

Na današnji tekmi mešanih dvojic v Pokljuki sta v paru nastopila Jakov Fak in 21-letna Urška Poje, ter osvojila končno 11 mesto. Glede na razplet tekme, ko je vmes kazalo tudi na precej slabši rezultat je osnovni cilj naših tekmovalcev, uvrstitev v zgornjo polovico konkurence uspešno opravljen. Možnosti za napredek je bilo še precej, zlasti pri strelnih preizkušnjah imata tako Fak, kot tudi Pojetova še precej rezerve. Zmaga v preizkušnji v mešanih dvojicah gre norveškemu paru, ki je zmagal pred Avstrijcema in Ukrajincema.


Tekmovanje je bilo napeto do zadnje predaje, saj so bile takrat v igri za zmago še 4 reprezentance, poleg Norveške, Ukrajine in Avstrije je bila tu tudi Nemčija. Na koncu je bil najuspešnejši v četveroboju Norvežan, Lars Helge Birkeland, ki si je skupaj z Avstrijcem Simonom Ederjem pri zadnjem streljanju nabral manjšo prednost, nato pa je bil najmočnejši v sprintu.

Jakov Fak in Urška Poje sta bila na koncu z izidom kar zadovoljna, saj si je Pojetova po prvem delu priborila zgolj 22. mesto, nato pa s skupnimi močmi začela pridobivati mesta in priplezala vse do 11. Kanček sreče bi naša tekmovalca potrebovala predvsem pri streljanju, saj sta tu izgubila kar nekaj dragocenega časa. Podoben pogled je imela po tekmi tudi Pojetova: »Zadovoljna sem, saj je led prebit, a strelski del se mi je ponesrečil. Bila sem premalo skoncentritrana.«

»Na tako kratkih krogih se tekmovalke vedno zaženemo in v končnici je nato vedno težko. Pokljuška proga je zelo težka in nikjer ni časa za krajši predah,« je še povedala mlada slovenska tekmovalka, ki je imela pred domačimi navijači, na Pokljuki tudi kar nekaj teme.

Da ju je boljše uvrstitve stala predvsem slaba strelska forma, se zaveda tudi Fak, ki je imel sicer tekaško gledano odlično tekmo. V samem teku je bil, kar za 10 sekund boljši od moške polovice zmagovalnega para, Norvežana Birkelanda, hitrejši pa je bil tudi od finskega in latvijskega para. »Dvakrat sem zgrešil na zadnjem postanku, a tvegal sem, kar se je dalo, da bi pridobil kakšno mesto. Krog je zelo kratek in ni veliko možnosti za pridobivanje časa. Manjka tudi kakšen zahteven vzpon in tekmeci, ki so sicer slabši, se z dobrimi smučmi v skupini lahko peljejo zelo hitro,« je prve tekmovalne vtise strnil Fak. 11. mesto je tako ocenil z besedami: »Bilo je dobro, ne pa odlično. Tudi izšlo se je dobro. Z Urško sva tekmo začela na 22. mestu in na koncu je to v redu, sam pa seveda nisem zadovoljen z 11. mestom. Želim več, vemo pa tudi, da je Urška še neizkušena in da je opravila po najboljših močeh.«

Jakova Fak sicer že z nestrpnostjo pričakuje prvi letošnji posamični obračun, na 20 km, ki bo na Pokljuki na vrsti v sredo.

Avtor: Timotej Prosenc