Morski psi tokrat sami “pogrizeni”, Buffalo nadaljuje zmagovalno serijo

Zadnji krog lige NHL je poskrbel za kar nekaj zanimivih tekem. Med drugim smo lahko spremljali sosedski obračun med Philadelphio Flyersi in New York Rangersi, ki so ga prepričljivo dobili prvi. Odmeva pa dogodek s tekme med Vancouver Canuksi in San Jose Sharksi, kjer naj bi Francoz Antoine Roussel ugriznil Mar-Edouarda Vlasica.


Američani kljub dejstvu, da je njihova moderna zgodovina precej krajša od, na primer evropske, prisegajo na tradicijo. Tako je vedno tradicionalen tudi dan, ko palice na ledu prekrižajo hokejisti Philadelphie in New Yorka, dveh sosednjih mest. Tokrat so se srečali v Philadelphijini dvorani Wells Fargo Center, veliko boljši pa so bili domačini, z rezultatom 4-0. Zadeli so T. Konecny, v prvi tretjini, ter S. Couturier (dvakrat) in J. Weal, v zadnji tretjini. Rangersi (8. mesto) se na lestvici Vzhodne konference sicer nahajajo pred Flyersi, ki so na 11. mestu.

Aktualni prvaki, Washington Capitals so dokaj zanesljivo ugnali Detroit, najtrofejnejšo ekipo s področja Združenih držav Amerike (več Stanleyevih pokalov imata zgolj kanadska Montreal in Toronto). Washington je bil na domačem ledu uspešnejši s 3-1.

Za zanimiv razplet je poskrbela tudi ekipa Tampa Bay Lightning, ki je s 4-2 ugnala Chicago. Tampa Bay je sedaj, s 33 točkami prva ekipa Vzhoda, s to zmago pa se je po številu točk tudi izenačila z Nashwillom, ki vodi na Zahodu. Tako si oboji delijo naziv, trenutno vodilnih ekip, lige NHL.

Prav Nashwille je bil največje negativno presenečenje kroga, saj je pokleknil pred St. Louis Bluesi. St. Louis, ki zaseda predzadnje mesto je trenutno, po točkah, boljši zgolj od Los Angeles Kingsov. Prav Anže Kopitar in Kralji, pa so pred dvema krogoma premagali Bluese in s tem poskrbeli za menjavo trenerja v St. Louisu. Odločitev se je očitno izkazala za pravilno, saj je novi trener Craig Berube, uspel odščipniti vse točke vodilni ekipi lige.

Do zmage so po preobratu prišli tudi Kalifornijski tekmeci Kingsov, Anaheim Ducksi. Po preobratu so z 2-1 slavili proti Edmonton Oilersem, glavna zasluga pa gre strelcema Nicku Ritchieju in Rickardu Rakellu. Anaheimu gre nekoliko boljše kot Los Angelesu, saj se z 10 zmagami nahaja, nekako na sredini lestvice, Zahodne konference.

Trenutno najbolj vroče moštvo lige, pa so prav gotovo Bufallu Sabresi, ki ne poznajo poraza na že osmih zaporednih srečanjih. Na zadnje so na težki tekmi, po podaljških, ugnali ekipo, ki smo jo prej omenjali kot najtrofejnejšo v ligi NHL, Montreal Canadiense. Tekmo je odločil Jeff Skinner, ki je skupaj z Davidom Pastrnakom (Boston), tudi prvi strelec lige.

Ljubitelje slovenskega hokeja najzanimivejši obračun čaka v noči na nedeljo, ko se bodo Kralji Anžeta Kopitarja pomerili prav z Vancouvrom. Vancouver se v teh dneh otresa posledic bizarnega dogodka, ko naj bi med pretepom francoski napadalec Roussel ugriznil Vlasica, kanadskega branilca hrvaških korenin, ki zastopa barve San Joseja. Tekmo so sicer prepričljivo dobili slednji, 4-0.

Avtor: Timotej Prosenc